Здравейте. Пожелах да напиша този пост, защото всеки ден ставам

...
Здравейте. Пожелах да напиша този пост, защото всеки ден ставам
Коментари Харесай

Непознати се обединяват в мрежата и спасяват живот

„ Здравейте. Пожелах да напиша този пост, тъй като всеки ден ставам очевидец какъв брой доста помагате на Неделчо. Не ни оставяте. Без вас той няма да успее да се пребори. Вики пораства с всеки минал ден, а аз не знам по какъв начин да обясня за какво баща му не го прегръща и целува. Страх ме е, че ще изгубя мъжа, който обичам. Страх ме е да не изгубя тази борба. Единствено вярата ми във вас ме крепи. Тази вяра ме държи. Защото ние друга нямаме. Имаме единствено вас. Моля ви не се отхвърляйте от нас. Толкова доста направихте! ”
 16-neshe  16-eva  16-bilyana  16-zveti
Тези думи са на Цвети, брачната половинка на 40-годишния Неделчо Недялков от Търговище, който е болен от латерална амиотрофична склероза. Прикован на легло, дишащ с уред, хранещ се със сонда. От очите му потичат сълзи, когато види дребния Вики, заченат след несполучливи опити инвитро. Раждането на момченцето съвпаднало с рухването на легло на бащата. Цвети, която предходна през пъкъла, с цел да се снабди с рожба, трябвало да влезе в нова борба. И тогава се появили Здравка, Марина и Неше от Варна, Биляна от Враца, Ива от Русе, Ева, Катя, Светла от Търговище… За няколко месеца привлекли още. Станали над 10 000 от цялата страна и чужбина. Преди пътищата им да се пресекат в обществената мрежа, те не се познавали. Не познавали и хората, на които са посвещавали и посвещават часове от всеки ден. Търсят лекуване, пари, рехабилитация. Водят дълги диалози с клиники у нас и в чужбина. Събраха 35-40 000 лева, с цел да стане допустимо пътуването на Неделчо в Турция за вливане на стволови кафези. Нужната сума единствено за лекуването беше 45 000 $. Отделно пътни, непредвидени разходи… Правят базари с търгове, благотворителни изложения и концерти, разнасят кутии за дарения, обикалят от човек на човек. И не престават. Първите положителни резултати след вливките са на разположение.

“Хората се сплотяват да си оказват помощ, не чакат, не разчитат на страната. Още не мога да изляза от депресията след гибелта на мама през май. Теглих заеми, с цел да я церя в Турция, тъй като тук споделиха, че е безнадеждно. От болничното заведение там ни изписаха, тъй като наша родственик се обадила да каже, че не можем да съберем нужните пари. В такива моменти околните не се отзовават, те се оказват непознати. На помощ идват непознати хора. Не можахме да спасим мама. В нейна памет продължих битката за бебе Криско от Варна. След сполучливата акция за него прехвърлихме групата в обществената мрежа и я нарекохме “Благотворителен базар за Неделчо. В памет на Афи ”. Афи е майка ми, моят ангел. Дано ни оказва помощ да спасяваме други хора ”.

Тези думи са на Неше Исмаил. 28-годишното момиче работи във Варна. Чувайки диагнозата левкемия на майка си, сама почнала да търси помощ. Събрали 10 000 лева в мрежата с поддръжката на непознати хора. Изтеглила и заем от 20 000 лева, само че всичко било на вятъра. Дошла и загубата. Неше напуснала работа, изпаднала в меланхолия. Взела се в ръце, събирайки пари за други заболели.

Историята на фамилията от Търговище не била от най-гладките и преди диагнозата. Цвети и Неделчо работили в мебелна фабрика. Искали дете. Правили инвитро, едно, две, три. И като по знамение го заченали по натурален път. Докато тръпнели в очакване на раждането, почнала да изтръпва едната ръка на Неделчо, след това другата, след това крак… Тръгнали комплицирани диагнози и се изгубило скъпо време… На изписването на новороденото от болничното заведение таткото трябвало да върви с компаньон. Накрая се стигнало до кошмара на цялостната парализа, отхвърли на органите. Наложило се да купят уред за изкуствено дишане, който да употребяват вкъщи. Открили пробното лекуване в Турция, за което имало вяра, че освен ще избави Неделчо, само че и ще му даде късмет за по-нормален живот. Да може да диша самичък, да се храни, да проговори още веднъж, за какво не и да стартира отново да движи ръце и крака… Проучили изискванията. Открили дарителска сметка. Събирали пари, само че положението на мъжа се влошавало, а средствата не били задоволително. Това споделя счетоводителката Здравка Димитрова от Варна. И тя не познава търговищкото семейство. С историята им ги срещнала обществената мрежа. Случило се, до момента в който правели други акции. Здравка има 4-годишно дете и 10-месечно бебе. Докато кърми пеленачето, върти благотворителни търгове в интернет базара за набиране на парите. Поддържа връзка с клиниката в Турция. Говори с български лечебни заведения за предложения за идващия стадий на лекуването.
“Близките ми схващат и ме поддържат. Виждат какво и за какво върша. Да, отнемам ги от време и внимание, само че няма по какъв начин. Трябва да действаме бързо. Надбягваме се с времето и ориста. Лавираме сред уговорките вкъщи и идеята, която сме поели ”, споделя Здравка.

Същото е при Марина Николова от Варна. По специалност е готвач, в този момент е по майчинство с дете на година и девет месеца и е бременна. Казва, че на ден посвещава на идеята по близо 5 часа. Паралелно подкрепя и други акции за набиране на пари за лекуване. “Човек потъва в своя си живот и проблеми. Мисли си какъв брой са големи и нерешими. Сблъсквайки се с тези случаи, научих доста скъпи неща за живота. Колко дребни са в действителност нашите проблеми и какъв брой хора се нуждаят от поддръжка. Сега знам какъв брой са скъпи парите, само че не в смисъла, който имаше това преди ”, споделя 30-годишната Марина.
Администратор на групата в обществената мрежа е Биляна Тодорова от Враца, която работи в магазин. Вкарала е в борбата за Неделчо и цялото си семейство. “Не сме безгрешни, не сме идеални. Обикновени дами сме ”, споделя тя. В техния тим от октомври е и Ева Танева от Търговище. Тя има счетоводна адвокатска фирма и е съумяла да въвлече в концепцията всички свои клиенти. Танцьорите от групировката “Рождество Христово ”, в която взе участие, също се присъединили. И уредниците на фолклорния фестивал “Джумалийско надиграване ” Светла и Стамен Стаменови откликнали и създали концерт. На Ева и Катя Недеви им хрумнало да провеждат и арт базар. Изненадващо и за тях, концепцията намерила поддръжка от над 50 участници, художници и приложници.

Ева също има собствен драматичен конфликт с тежка диагноза и жестока загуба. Майка й, която беше прочут доктор в Търговище, мина през пъкъла на заболяването, носейки безмълвно и почтено огорчението на болния човек, смачкан от валяците на опазването на здравето.

След техните старания бяха направени вливанията на Неделчо и той към този момент си е вкъщи. Събирането на пари продължава за рехабилитация и за нови възможни 4 вливки. Сега фактор е времето, то ще покаже има ли го стремежи огромен прогрес и
какво следва.

“Бъдете неразделно до нас. Постигнахме необикновен триумф. Затова ви призоваваме да продължите с нас тази акция. Благодарим ви, че не изоставяте идеята, че продължавате да сте дейни в базара. Вие сте нашата неотменна помощ, нашата глътка вяра, вие сте нашата религия, че Неделчо няма да бъде зарязан по сложния път към спасението ”, обръщат се дамите от групата към всички съидейници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР