Здравейте, инж. Христов защо предприехте крачка към включването на отпадъци

...
Здравейте, инж. Христов защо предприехте крачка към включването на отпадъци
Коментари Харесай

Директорът на ТЕЦ Бобов дол: Не искаме да оползотворяваме просто „отпадъци“, а специално преработени, които навсякъде в Европа се считат за гориво

Здравейте, инж. Христов за какво предприехте крачка към включването на боклуци в индустриалната си активност , за която се чуха доста отрицателни отзиви?

Здравейте!

Първо, държа да уточня, че не става въпрос просто за „ боклуци “, а за особено модифицирани, които на всички места в Европа се смятат за гориво. Наричат се РДФ.

По принцип задържането на отпадъците на едно място за огромен интервал от време е допустимо най-неекологичния способ. Т.нар. депониране основава предпоставки за пораждане на болести и замърсяване. В тази връзка считам, че ръководството на боклуци би трябвало да се трансформира в главен приоритет в страната и да се търсят повече способи за тяхното неутрализиране и оползотворяване.

Хайде да приказваме съответно за Вашето сдружение. Обяснете ни повече!

Притежаваме позволение да оползотворяваме биомаса и съответни типове боклуци.

Как по този начин „ съответни типове “?

Според европейското законодателство другите видове боклуци се класифицират с кодове, които отразяват типа и наличието на съответния боклук.

За оползотворяването на всеки съответен код боклук, е належащо позволение.

Какви боклуци ще преработвате вие откакто извършите всички условия?

Отпадъците, които Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” ще приема като различно гориво на въглищата, са такива, които са модифицирани, с цел да станат гориво. Те съставляват така наречен чист боклук.

За какъв брой време се издава так о ва позволени е ? Чуват се обвинявания, че при Вас тези разрешителни се получават бързо?

Това са неистини. Издаването на позволение е доста дълга и тромава процедура, както за нас, по този начин и за всяко едно сдружение, което тръгне по този път. Участие в нея взимат институции като общини, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Министерство на околната среда и водите и Изпълнителна агенция по околна среда. Лично при нас процедурата за оползотворяване на боклуци взаимно с въглища е почнала преди три години. Това не бе по никакъв начин лек интервал за нас.

Уверявам Ви, че всички наши досегашни, сегашни и бъдещи проекти постоянно са били и не престават да са ориентирани към прецизното следване на поставените условия в разрешенията от способените институции и екологичното законодателството.

Може ли в резюме да се каже какви са най-малко общите изис к вания, които би трябвало да бъдат покрити, с цел да се издаде позволение.

Това е строго самостоятелно за всяко импортирано предложение. Специално за съответното наше желание, с цел да се приключи процедурата, инсталацията, която реализира активността, трябваше да дава отговор на общоустановените в границите на Европейски Съюз. Нашата дава отговор на условията и се класифицира като „ Инсталация за взаимно изгаряне”.

Инсталацията на централата е оборудвана със средства за осъществяване на лични непрекъснати измервания на излъчванията в атмосферния въздух, които всеки месец се рапортуват на институциите. След като се откри, че инсталацията извършва всички условия, тогава способените органи издават ново сложно позволение, в което са включени нови различни горива.

Отделно, с цел да подсигуряваме екологичността, на площадката на сдружението действат пречиствателни уреди за излъчванията в атмосферата, които се смятат за най-хубави налични техники в Европейски Съюз.

Министърът на околната сре да и водите неотдавна разяснява, че в България се изгаря много по-малко количество боклуци, в сравнение с би трябвало .

Така е. За жал, в България преработката на РДФ не е публикувана. Може да се каже, че не се знаят изгодите от този способ, просто тъй като не ни се дава опция да разбираем за какво го вършим и с какво ще се спомогне това.

Донякъде институциите не обясниха, че депонирането на боклуци се счита за най-лошото нещо в цяла Европа и че там се толерира оползотворяването им за приемане на сила. Все отново тази сила е най-евтината за потребителите. Ние имаме предпочитание да бъдем част от този развой и то по този начин, както е регламентирано в цяла Европа, с инспекции и непрекъснат мониторинг.

Благодаря Ви!
Благодаря и аз!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР