Здравей Димо, приключи олимпийската квалификация, твоя коментар за това което

...
Здравей Димо, приключи олимпийската квалификация, твоя коментар за това което
Коментари Харесай

Димо Тонев: Въпросът е, не кой ще бъде президент, а какво ще почне да се прави от тук насетне

Здравей Димо, завърши олимпийската подготовка, твоя коментар за това което сподели нашият тим?
Наистина, нашият тим отбор игра доста добре, доста проведено. Видя се, че са в добра форма всички момчета, които бяха на квалификацията. Може би, трябваше малко спортно благополучие, което безспорно беше с другите, само че мога да кажа, че това което демонстрираха нашите момчета, като организация, концетрация, като метод на игра, видяхме един видоизменен тим. Това ми дава вяра, че може и в идващите години да се помогне на младите. Разбра се, че някои от по-опитните състезатели ще прекратят своето присъединяване в националния тим, което е напълно обикновено и една последователност трабва да има. Може би би трябвало да си зададем въпроса, за какво играха по този начин, тези същите момчета със същия треньор, които не съумяха да се показват доста сполучливо през лятото? Сега ги видяхме да играят в напълно друга светлина, по напълно различен метод. Аз мисля, че една от аргументите е, че те се приготвят доста добре в клубовете в които играя, при доста положителни условия и идват тук в доста добра форма. През лятото може би, е напълно обикновено да идват с много отмалялост насъбрана през сезона. При нас всичко е, дайте да дадем. Лига на нациите, квалификации, европейско състезание и не се дава опция на тези състезатели да се възстановят. И в най-точния миг, когато би трябвало за националния тим да бъдат в най-хубава форма. Какво значи най-точния миг? През лятото можем да сложим една, две варианти, както беше през миналото лято, кавлификация и европейско. Усилията на всички би трябвало да са ориентирани в този миг, нашите състезатели да бъдат в най-хубаво положение. Ние какво вършим, дайте да не изпаднем от VNL, всички играят и пътуват. Дайте европейско състезание, дайте квалификации. Ние нямаме толкоз състезатели с цел да можем да ги вкараме в тима когато би трябвало и в най-важния миг, най-хубавите да бъдат в най-хубава форма. Мисля, че като игра, като показване на момчетата, би трябвало да бъдем удовлетворени всички. Жалко, можехме да се класираме на олимпиадата, само че освен ние няма да участваме. И други тимове не съумяха да се класират, имам поради Сърбия, Германия. Аз съм оптимист за развиването на мъжкият народен тим. Виждам, че изпод има млади момчета, който играят в положителни класни тимове и ще има попълнения за лятото.

 фотография:cev.lu

Всички сме оптимисти, не успяхме да се класираме и в този момент е време да се създадат разбори от всички ъгли и да се опитаме да извлечем най-хубавото. Друг значим въпрос, след привършване на квалификацията, изтече контракта на Силвано Пранди. Вече започнаха да се чуват мнения по отношение на бъдещия треньор, какъв би трябвало да бъде той, чужденец или българин?

Аз мисля, че няма значение какъв ще бъде треньора. Ако имаме добре квалифициран български треньор, добре. Започнаха да се спрягат няколко имена, Мартин Стоев, Николай Желязков, само че на никое място не чух името на Найден Найденов, който е 5-6 пъти първенец на България, който изведе тима до четвърто място в Лондон 2012. Мисля, че и той заслужава да бъде поканен да взе участие, в случай че има някакъв конкурс. Защо не и Пранди, видяхме, че Пранди бе единствения, както споделяме на волейболен език, имаше топки да в профил тези, които пречеха в националния тим. Изгради в действителност един еднороден състав, един тим, който има дух, който се бори. Мисля, че на Пранди също би трябвало да му бъде препоръчано да бъде треньор на националния тим. Мисля, че всички които изброих до тук, би трябвало да бъдат поканени, да показват своята идея, да им се даде опция, да имат успокоение за своето място, да показват своите хрумвания, да бъдат разисквани. Да се построи една идея за мъжкия народен тим с четиригодишен период, която да се преследва и в която федерацията да оказва помощ на треньора, който ще бъде определен. Дали това ще бъде направено, не знам, само че съгласно мен е вярно тези, които ще бъдат претенденти да покажат своята идея, която ще бъде разисквана и по-късно да се избере най-хубавото.

 фотография:cev.lu

Какво е твоето мнение за женския народен тим, той също взе присъединяване в олимпийска подготовка?

Мисля, че с дребни изключения, тези които взеха присъединяване в тази подготовка се показаха съгласно техните благоприятни условия. Трябва да си кажем, че спрямо другите тимове на обособените постове сме много лимитирани. Това са девойките, които имаме. Разбира се тук би трябвало да сложим въпроса, всички ли най- положителни състезателки са в националния тим? Ще кажем не, по разнообразни аргументи, които за в този момент се крият от федерацията. Трябваше да излязат да кажат, да сгрешихме в отношението, в метода по който се отнасяме към нашите състезателки. Добряна Рабаджиева не взе участие в националния тим, с нейно присъединяване на един от постовете в заона 4, ние в действителност ще подобрим нашето равнище и ще имаме към този момент играч от международна класа. Трябва да кажем, това са ни опциите сега в женско направление. Друг е въпроса, по какъв начин се взимат състезателки в националния тим, дали са от един клуб или от различен. Друг въпрос, по какъв начин се работи на по-ниското равнище с подрастващите. Много сериозен въпрос, който мисля, че би трябвало да бъде поставян и да бъде оценен доста добре.

 фотография:cev.lu

Последен въпрос на олимпийска тема, излязоха групите за игрите, твоето мнение?

Мъже-

Група А/Япония, Полша, Франция, Италия, Канада, Иран, Венецуела.

Група Б/ Бразилия, Съединени американски щати, Русия, Аржентина, Франция, Тунис.

Жени-

Група А/Япония, Сърбия, Бразилия, Корея, Домин. република, Кения

Група Б/ Китай, Съединени американски щати, Русия, Италия, Аржентина, Турция

Олимпийския шампионат не е като Световно състезание. Имайки поради метода по който се класират тимовете. Дава се опция на всички континенти да изпратят свои представители. Мисля, че втората група при мъжете е по-трудна. Съвсем обикновено е тима хазаин да дирижира жребия в кавички. Турнира е доста дълъг, играят се доста мачове. При дамите Япония има по-големи благоприятни условия за призово класиране. Японците са си наредили нещата, нищо ново имаго на всички олимпиади. Япония е направила по този начин, че да може да стане трета в групата и по-късно да търси място в първата четворка. Съвсем резонно изработен чоп.



Ряазко сменяме тематиката, да чуем твоето мнение за това, което се случи през декември?

Това което се случи, трябваше да се случи преди няколко години. Начина по който се управляваше федерацията, непрекъснати взаимни отстъпки, непрестанно някакви схеми, някой, на някой човек, вредяха много на българския волейбол. В тази връзка, би трябвало да кажем, че един състеател се построява за 10-12 години, тази федерация ръководи повече от 17-18 години и виждаме, че последователно нещата вървят надолу, като класиране, като състезатели, които построяваме. Нямаше метод да не дойдем до това състояние, в което сме в този момент. Хубаво е, че се приказва, доста клубове се включват, хубаво е, че има плурализъм, ще се чуе мнението на всички. Досега такова нещо нямаше, еднолично се взимаха решения, те се обличаха в решение на управителния съвет и всичко заминаваше. Никой не чуваше клубовете, тези, които вършат състезателите, какво е тяхното мнение и по какъв начин би трябвало да станат нещата. Въпросът е, не кой ще бъде президент, въпросът е, какво ще почне да се прави от тук насетне. За да имаме в действителност волейболисти и волейболистки, тъй като не се създават, това е истината.

 фотография:cev.lu

Очевидно е, че има предпочитание за смяна от ужасно доста хора, които са ангажирани във волейбола. Ще има ли действителни промени, по какъв начин ги виждаш нещата. Ще има ли сили Любо Ганев да направи тези промени?

Ние сме една от дребното федерации, която няма треньорски съвет. Това е група от хора, които утвърждават стратегии, утвърждават методика, утвърждават треньори. Те насочват волейбола, те са хората експерти, които споделят, да това е вярно, това не е вярно. Тук сме сбъркали, ще се опитаме да изправим нещата, ще употребяваме опита на други или ще употребяваме нашият опит. Ние сме една от дребното федерации, които подобен съвет нямаме. Мнението на експертите не се чуваше, чуваше се мнението на един човек, който споделяше, ето по този начин ще се прави и край. ЛюбоГанев би трябвало доста добре да намерения, кои хора да бъдат включени с цел да се употребява техния опит. За да може, чисто волейболно, спортно-технически нещата да тръгнат. Защото в този момент стоим в едно тресавище.

Volleycomment.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР