Здравей, читателю!Ще те питам направо. Бил ли си част от

...
Здравей, читателю!Ще те питам направо. Бил ли си част от
Коментари Харесай

Там, където винаги ще помнят

Здравей, читателю!

Ще те запитвам напряко. Бил ли си част от историята? Защото аз бях и е доста хубаво!

Сещаш ли се за онази звезда? Или по-скоро би трябвало да кажа Звезда. И да я затворя в кавички – „ Звезда “, а по-късно да ѝ дам цвят – „ Цървена звезда “ . Чувал си я, нали? В сряда в новините приказваха за нея, тъй като тя влезе в историята. А аз го видях със личните си очи!

Ще стартира отдалеко. Спомняш ли си 1999 година? Тогава Белград претърпява няколко кошмарни месеца. Да, от небето падат бомби! Няма да встъпвам в детайлности за какво, кой ги пуска и би трябвало ли. Ще кажа единствено, че към момента никой не се наема да каже изрично какъв брой са жертвите. Може би към 800.

В същия град дойдох 19 години по-късно. Познавах центъра. Бях виждала онази постройка на тогавашния общоприет щаб и Министерство на защитата. Зловещо е през днешния ден да видиш в столицата на една европейска страна постройка, потърпевша от бомбардировки. Изглежда призрачна, част от тухлите ги няма, вижда се единствено скелетът ѝ. За разлика от всички други наранени постройки в Белград, тя не е пипана. Причините са две – бомбите толкоз надълбоко повреждат цялостта ѝ, че тя не може да бъде просто реставрирана, а въпреки това жителите не си я дават. Те не желаят да не помнят!

Снимка: Reuters

Такова е и ситуацията с футбола в страната. Сърбия не е Югославия и тимовете, които играят по тези географски ширини, не плашат европейските грандове, а за купа от евротурнирите даже не си помислят. Само че локалните си ги обичат! И не желаят да ги не помнят! Топлят ги спомените и дребните чудеса, като онази „ Звезда “ и влизането ѝ в групите на Шампионската лига за първи път, откогато шампионатът е в този формат. Малкият празник се уважава от всички в града – от ресторантьорите, през таксиметровите водачи, та чак до телевизионните екипи.

Непринудена наслада властваше по улиците, към реките и на крепостта Калемегдан. Всеки говореше за „ Звезда “ и за „ Ливърпул “. Дори беше необичайно поради разгромната загуба от ПСЖ с 1:6 два кръга по-рано и „ скромното “ 0:4 против мърсисайдци в предния мач. Само че това нямаше значение за всички хора към стадион „ Райко Митич “.

Кога го разбрах ли?

На влизане на трибуните. Когато навъсен юноша тикна в ръцете ми листче с текст: „ Всички мислим „ Звезда “ за огромен тим, какъвто и е! Но резултатите в Париж и Ливърпул ни демонстрираха, че през днешния ден футболът се играе на доста високо равнище, което даже не можем да си представим в нашата действителност. Но в случай че нещата не престават по този начин, след няколко години ще можем да се опълчим на тези отбори, даже в техните домове! Но „ Маракана “ (стадион „ Райко Митич “, прочут като „ Мала Маракана “) е нещо друго! Това е нашият дом, където нито един от тези тимове не ни е надигравал футболно! “

Снимка: Борислава Стаменова

И това малко листче беше право – „ Маракана “, пък била тя „ мала “ , се усеща. Като вулкан, като все едно си в средата на писта за Формула 1, а около теб летят болиди. Като пред стихия, когато гледаш по какъв начин прииждат облаците. Загледах се отново в написаното – „ Ние нямаме Мбапе, Кавани, Салах и въпросът е дали в миналото ще имаме състезател, който коства няколкостотин милиона, само че ние си имаме нещо, което никой от тях няма! А това е този стадион и атмосферата, която генерира! „ Маракана “ е едно от дребното останали места, на които парите не значат нищо. Трябва да покажем на Европа, че не всичко е в милионите! “

Всъщност всичко е в това вибриране от вътрешната страна минути преди мачът да стартира. Най-запалените почитатели се бяха погрижили на всяка седалка да има найлон за хореографията, залепен със солидно количество тиксо.

А, и да ти кажа нещо значимо! Ако искаш хубави места, отиди по-рано на трибуните. Защото, както сподели индивидът, заел нашите – „ Това да не ти е кино! “ .

Беше по-хубаво! Хореографията, която седнал съм високо вдигната 5 минути, отблясъците от сребърния найлон, алените букви, които призоваваха за битка докрай… Да видиш по какъв начин огромни мъже скачат и се радват, пеят с цяло гърло и дават инстинктивно директиви, като „ Удари го по краката! “, „ Съдията, пускай го този към този момент! “, „ Надясно! “, „ Наляво! “… Феновете на „ Цървена звезда “ в действителност обичат тима си. Не бяха пристигнали единствено да видят селекцията на Юрген Клоп. А и тя не впечатли! За сметка на това Милан Павков означи два пъти и се трансформира в светец.

Знаеш ли по какъв начин един почитател приема тези голове? Не мога да ги сравня с облага от лотарията. В този случай, когато се разбъркват топчетата, най-малко имаш вяра, че ще се падне точната композиция. А мога да се обзаложа, че най-малко 80% от хората на стадиона даже не си бяха помисляли, че „ Звезда “ може да означи гол, камо ли два. А да победи? Това беше единствено благопожелание на смешка, което си разменихме с един от таксиметровите водачи! То обаче се сбъдна!

И отприщи една вълна на страст, изпратена от трибуните към терена! Именно тази сила запечата успеха в спомените на всеки един почитател.

А историята? Тя също се появи. Тази победа няма да направи „ Звезда “ първенец, няма да усъвършенства представянето на футболистите, няма спре лъкатушенето във формата на отбора. Само че ще се помни. Като онази постройка в центъра, която няма скоро да бъде реконструирана, нито покрита. За да се помни! И да се знае!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР