Здравето на кучето ви зависи от много фактори, като правилното

...
Здравето на кучето ви зависи от много фактори, като правилното
Коментари Харесай

Признаци за дефицит на фибри при кучето

Здравето на кучето ви зависи от доста фактори, като вярното хранене на кучето има огромно значение за това, както и дейния метод на живот. За страдание не всички стопани се замислят за това и от време на време хранят питомеца си единствено със суха храна, което не е вярно.

В ежедневното им меню на кучето наложително би трябвало да участват освен витамините и минералите, само че и фибрите, които спомагат за храносмилането. За да ги добавите в рациона на любимеца ви, той би трябвало да приема задоволително плодове и зеленчуци, а не да го храните единствено с месо или суха храна.

Видове фибри:

- Разтворима;

- Неразтворима.

Ако би трябвало да сме по-конкретни, то първите са разтворими във водата, а вторите - не. Именно по тази причина всеки тип фибри е значим за кучето и си има своите преимущества.

Ползи от фибрите за кучето

1. Нормализирането на изхожданията - спомагат да се предотврати опцията от диария или запек при кучетата;

2. Профилактика на рака - удобните бактерии в червата на кучето разграждат фибрите, генерирайки специфични „ късоверижни мастни киселини “, които спомагат за регенерирането на стените на дебелото черво и предотвратяването на рак;

3. Спомагат за намаляването на тежестта - гълтам водата, като по този начин се усилва нейния размер. Пълният корем алармира на кучето, че възприятието за апетит е задоволено и го кара да спре да се храни. Така домашния любим усеща по-бързо възприятие на задоволеност и приема надлежно по-малко калории дневно;

4. Ако кучето има диабет - удържайки вода в червата, фибрите са като един тип преграда, която оказва помощ да се забави поглъщането на питателните субстанции. Освен това, с помощта на тях, стомаха остава цялостен по-дълго време. Именно по тази причина фибрите за кучето са дейно средство при регулирането на спадането и покачването на кръвната захар, които са свързани със болестта диабет;

 Признаци за недостиг на фибри при кучето Снимка: Mirko Sajkov Pixabay

5. Помагат при инфектиране на аналните жлези - както знаете, фибрите всмукват водата, като по този метод усилват количеството на изпражненията на кучето. Те от своя страна спомагат в процеса на дефекацията и по-точно оказват напън върху аналните синуси, допринасяйки за естественото освобождение на секрета, който се е натрупал в запушените жлези.

Признаци за недостиг на фибри при кучето:

- Запек или диария при кучето;

- Рязко повишаване или намаляване на кръвната захар;

- Бързо огладняване след хранене;

- Кучето напълнява;

- Висок холестерол и кръвно налягане.

И макар че фибрите не се считат за наложителни в храненето на кучето, те спомагат да се справите с редица здравословни проблеми. Именно по тази причина е добре да им купувате и суха храна, която е богата на фири (4-6%). От друга страна обаче, не трябва да им купувате кучешка храна, където този % е повече от 10.

Но най-важното нещо е преди да добавите фибри в дневното меню на питомците си, да се посъветвате с ветеринар, защото кучето ви може да има самостоятелна нетърпимост, а точно при дейната фаза на възпалителните болести на хранопровода и стомаха. Грижете се добре за вашия питомец, тъй като единствено по този начин вашето куче ще е освен крепко, само че и щастливо.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР