Здравеопазването вече е сред най-атакуваните от хакери сектори в глобален

...
Здравеопазването вече е сред най-атакуваните от хакери сектори в глобален
Коментари Харесай

Здравеопазването е сред най-атакуваните от хакери сектори в глобален мащаб

Здравеопазването към този момент е измежду най-атакуваните от хакери браншове в световен мащаб, наред с превоза, енергетиката и банковия бранш. Това се споделя в едно от най-авторитетните изследвания в региона на киберсигурността.

Докладът за киберзаплахите на IBM е основан на изследване на 70 милиарда събития, свързани с киберсигурността в 130 страни и записва десетки милиони фишинг и спам офанзиви на ден.

Кои са секторите, подложени на най-интензивни хакерски атаки?

Начело е банковият и осигурителен бранш с 19% от атакитe. В топ 10 на атакувани браншове е и опазването на здравето поради особената сензитивност на здравната информация и значимостта на евентуалните вреди.

Всяка година през болница „ Света Екатерина” минават сред 7000 и 10 000 пациенти. Техните данни и здравен статус са сензитивна информация и за опазването й са взети сложни ограничения.

„ Преди години ни бяха пробили, както се споделя, бяха влезнали хакери, и бяха взели част от информацията – счетоводна повече. Оттогава взехме решение да създадем по-сигурна системата. Инвестирахме в средства, с пари, купихме в допълнение сървъри, направихме си системата по-надеждна”, изясни Красимир Ангарски.

Сега болничното заведение е вложила в хардуерна и софтуерна отбрана, образование на чиновниците и ограничение на достъпа им, съгласно съответните им отговорности.

„ Има случаи, компании, които се занимават с клинични изследвания – заплащат на хакери да крадат статистическа информация, вместо те да си вършат изследванията, а другото е, в случай че съответно някой се прицелят в човек, на който да му се откри информация за здравето. Това е до шанс на причинителя и до немарливост на пазителите”, сподели Светозар Георгиев.

Здравният бранш търпи най-големи вреди при възможен пробив на сигурността, това се дължи на обстоятелството, че с номера на обществената осигуровка в някои страни е обвързвана и финансова информация.

„ Техният фокус е да избавят животи. Много рядко се намира лечебно заведение, което да сложи нужното равнище на защита”, съобщи Станислав Атанасов, специалист по GDPR и киберсигурност.

Експертите припомнят, че над 70% от хакерските офанзиви, засечени през годината, са били спам и поучават да не отваряте имейли от хора, които не познавате или поща, която не очаквате да получите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР