Здравеопазването у нас e на едно от последните места в

...
Здравеопазването у нас e на едно от последните места в
Коментари Харесай

Проучване: Здравеопазването ни е по-лошо от това в Македония и Албания

Здравеопазването у нас e на едно от последните места в Европа, съгласно изследване на шведската неправителствена организация " Хелт кънсюмър пауърхаус ".
В класацията ни изпреварват страни като Македония и Албания.
Страната ни е на дъното в класацията като заема 33 място от 34 европейски страни, в които са изледвани здравните системи. На челните места са Холандия, Швеция и Дания.
В изследването са интервюирани пациенти, които дефинират, че качеството на здравните услуги е неприятно. Системата на опазване на здравето е избрана като тромава и остаряла.
Илиана Тонова страда от автоимунното заболяване саркоидоза. Всеки месец върви на проучвания, за които ѝ би трябвало направление от персоналния доктор. Днес направленията към този момент са свършили. " Тя няма талони, тя не може да ми пусне проучвания, не може да ме прати при експерт. Това изчакване може да е пагубно ", споделя Илиана.
В отчета си от организацията установяват, че пациентите у нас постоянно остават ненужно дълго в болница и лечебно заведение или са одобрявани за всевъзможни прегледи на легло. " За мен главният проблем на нашата здравна система си остава ниското качество на здравната помощ, което включва постепенно, мъчно диагностициране, прекачване от експерт на експерт ", споделя доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето.
В класацията ни изпреварва Македония, която има по-бърз достъп до лекари. Най-добрата здравна система е в Холандия. Здравният специалист Аркади Шарков е учил и живял в страната на лалетата. " Плюсовете на системата в Холандия са, че там има конкуренция на застраховетелни сдружения. От друга страна има успеваемост на достъп до лекарства и здравна помощ ", споделя той.
И въпреки всичко за страната ни е регистрирано, че по-бързо можем да отидем на обзор при експерт, в сравнение с в Холандия, където има листи на чакащите.
Утре здравният министър Кирил Ананиев се чака да показа концепциите си за промени в здравната система.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР