Здравеопазването се развива много бързо. Персонализираният подход може да бъде

...
Здравеопазването се развива много бързо. Персонализираният подход може да бъде
Коментари Харесай

Искат по-сериозен контрол над генетичните лаборатории

Здравеопазването се развива доста бързо. Персонализираният метод може да бъде дефиниран като вярното лекуване на подобаващия пациент в точното време.

Така Д-р Жасмина Коева - Балабанова , ръководител на Българска асоциация по персонализирана медицина , дефинира главния акцент на идната Балканска конференция по персонализирана медицина, която се провежда дружно с Европейската асоциация по персонализирана медицина ще събере водещи експерти от Израел, Испания, Румъния, Македония.

Проф. Драга Тончева, народен съветник по здравна генетика, регистрира като дефицит неналичието на надзор от страна на НЗОК на зараждащите годишно стотици генетичните лаборатории. По думите й има единствено някои упълномощени лаборатории в университетските лечебни заведения. Така някои от тези генетични лаборатории събират кръвни проби и единствено ги транспортират в чужбина . " Това крие доста въпросителни, свързани с персонални данни, качество на проучване и най-много интерпретиране на резултатите . "

Първата балканска конференция по персонализирана медицина ще стартира на следващия ден от 9.00 в хотел " Бест Уестърн " в София . Д-р Балабанова уточни, че групирането на пациентите по групи болести и наклонността към субгрупиране на все по-малки групи пациенти с общи болести демонстрира, че това е стар метод. Интелигентният метод за обезпечаване на вярно лекуване е персонализираната медицина. По думите й персонализираната медицина дава опция за по-точна диагностика и профилактика на болесттите.

" Здравеопазването, това което познаваме, се трансформира коренно. Дава се път на все по-персонални здравни въздействия и се оферират от ден на ден персонализирани лечения на пациентите. Персонализираната медицина употребява геномна информация при взимане на решение за това кой тип лекуване би бил най-ефективен, дружно с останалите диагностични способи ", изясни доктор Балабанова.

Тя дефинира персонализираната медицина като нова парадигма в системата на опазването на здравето , поставяйки в центъра пациента. Наред с одобрените експерти в постерната сесия ще вземат участие и млади експерти - оптимистичен знак за последователност, уточни ръководителят Български алианс за персонализирана медицина

Д-р Балабанова уточни , че по данни на Евростат към 2015 - нашата страна заема 20-то място по разноски за опазване на здравето, отделяни от Брутният вътрешен продукт на страната, и на 29-то място от 32 страни по качество на здравното обслужване . Това, с което може да се похвали страната ни, е, че все още в България са регистрирани 41 лекарствени артикули за персонализирано лекуване, от които 31 в онкологията, 6 антивирусни, 3 за централна нервна система 1 - ревматологията. 90% изцяло реинбурсирани от НЗОК . За страдание това не може да се каже за съпътстващата диагностиката.

Българският алианс за персонализирана медицина е направил предложение, което е било признато от управлението на НЗОК за основаване на работна група, която да изготви правилник и работещ механизъм за застраховане на съпътстващата диагностика при персонализираната медицина.

Проф. Драга Тончева, народен съветник по здравна генетика съобщи, че България е 5-та страна в Европа, която е закупила геномен секвенатор. " Успяхме преди пет години да стартираме геномния разбор . В момента раковите болести са фокус на медицината " , уточни проф. Тонечева. По думите й всяко раково заболяване протича с друга настъпателност на туморите, която зависи от геномната предразположеност на другите пациенти. Тя означи, че злокачествени болести в 10 % от случаите са наследствени . Генетичният недостатък, който подготвя болния към раково заболяване, се носи и предава в потомството.

Друг значим аспект от геномния разбор е обвързван с фармакогеномиката . Ние всички носим генетични недостатъци, които дефинират нашето отношение, метаболизъм на медикаментите, които предаваме. Проф. Тончева цитира разбор на водещо научно списание, който открива, че при 10 от най-често изписваните медикаменти, едвам в 20% от случаите те са имали резултат. " Геномиката прекатурна нашите показа за медицината, заложи огромни благоприятни условия за лекуване на хронични болести. В бъдеще ракът в действителност ще стане хронично болести ", означи проф. Тончева. Така геномът на столетниците е златният стандарт. " Ние би трябвало да използваме техния геном, с цел да знаем кои разновидности в самостоятелния геном са свързани с болест, дългоденствие ". Проф. Тончева посочи като крачка напред..

Проф. Тончева посочи като крачка напред, към която и българските медици се стремят прецизираната медицина, посочена от президента Доналд Тръмп преди три години . По думите й това е нова стъпка в развиването на персонализираната медицина, която регистрира външните фактори, които могат да трансформират интензивността на нашите гени. По тази стратегия 1 млн. хора ще бъдат геномно секвенирани и ще се проучва информацията от генома , както и факторите обществена среда, триумф на лекуването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР