Здравеопазването нямаше да спечели нищо от мораториума върху иновативните лекарства

...
Здравеопазването нямаше да спечели нищо от мораториума върху иновативните лекарства
Коментари Харесай

Петър Москов: Мораториумът върху лекарствата показва некомпетентност и безсилие

Здравеопазването нямаше да завоюва нищо от мораториума върху новаторските медикаменти и медицински действия. Тук става въпрос за липса на подготвеност, политическа воля, липса на ясни хрумвания, които искаш да реализираш. Това е изтощение, разяснява някогашния министър на опазването на здравето доктор Петър Москов в предаването „ Лице в лице “ по bTV.

Всяка година тече този развой сред компаниите, страната и НЗОК. Миналата година имаше същите параметри – 27 млн. желани в допълнение от промишлеността за 15 нови лекарства. Тази година има 30 млн., които се желаят за 17 медикаменти. Миналата година започнахме договарянията през октомври. В проекта за бюджета имахме опция за 9 млн., които да се отделят за нови лекарства. На финала всички тези лекарства влязоха разполагаем на българските жители, общата стойност, която Касата заплаща за тях е 8,5 млн., регистрира той.

Става дума за невъзможността на една страната да продължи реформаторско изпитание. Причината да се стигне дотук, е една година безвремие, в която всички се гряха на огъня на това, по какъв начин Реформаторския блок беше упрекван защо ли не. Сега сме в обстановката, в която уважавани от мен хора опълчват едни пациенти на други, сподели Москов.

Резултатът от мораториума е, че в публичното мнение се наслои концепцията за слаба и неприятна страна, която не може да отбрани интереса на жителите си и положителната фармацевтична промишленост, която работи в тяхна изгода, уточни той.

На въпрос какво се случва в НЗОК той отговори: „ Нищо и това е казусът “. Гостът уточни, че през 2015 година е използвал въздействие, с цел да бъде уволнен Димитър Петров, „ тъй като ощетяваше касата с 30 млн. лева в интерес на фармацевтичната промишленост “.

За паралелния експорт на медикаменти Москов разяснява, че „ престъпната част е за към 200 млн. годишно. Криминална част значи следното – в аптеката, с изключение на лекарството, което ви е нужно, ви изписват и друго лекарство. Или без изобщо да сте в аптеката, без да съществувате физически, ви изписват лекарство. Касата заплаща 100% от цената му. То остава в аптеката, по-късно бива продадено на прекупвач, който го изнася и прави личния си бизнес в Западна Европа. В лечебните заведения това наподобява още по-брутално. На фиктивен пациент се изписват медикаменти, Касата заплаща, пито-платено. Още по-гадното е, че на болен, който лежи там, не му се ползва лечението. Прилага му се нещо друго, а скъпата терапия, която се заплаща от Касата, остава в болничното заведение, всички са удовлетворени, участниците в схемата препродават това нещо. Единственият проблем е, че пациентът не е получил лекуването си. Често пъти става въпрос за животозастрашаващи болести. Това е престъпната част. А другояче кой дистрибутор по какъв метод е нарушил положителната комерсиална процедура е различен диалог “.

Според него новият здравен министър Кирил Ананиев до някаква степен е влоша позиция, тъй като е изпратен в Министерството на здравеопазването със сбъркана политическа цел – да има нулев напредък на разноските спрямо предходната година. Това от здравна позиция е погрешно, а другояче е невероятно от позиция на метода, по който се развива животът. Затова са и тези стъпки, които не водят до нищо положително.

По думите на Москов в средносрочен проект не предстоят положителни дни за реформаторската десница.


Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР