Здравеопазването е сфера, която третира чувствителни обществени отношения. Именно там

...
Здравеопазването е сфера, която третира чувствителни обществени отношения. Именно там
Коментари Харесай

Предлагат извънсъдебно решаване на спорове в сферата на здравеопазването

Здравеопазването е сфера, която третира чувствителни публични връзки. Именно там е най-удачно да се откри модел, по който да се взема решение зародил спор по допустимо най-щадящ метод и за двете страни – пациенти и лекари.

Това сподели на конференция юрист Христина Николова от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето, която разкри детайлности за плана на нов модел за извънсъдебно решение на разногласия в областта на опазването на здравето. Делата не престават с години и се усилват. Съдебната ни система е тромава и скъпа и в нея не се обръща внимание на психично-емоционалните страни по разногласието. Всички са пострадали от тези каузи и няма спечелил. Тези публични каузи би трябвало да се извадят в някакъв специфичен режим на регулация. Това ни наведе на концепцията за този план ", разкри тя.

"Най-подходящо би било разногласията, касаещи така наречен медицински неточности, да излязат отвън правосъдната система, защото това са делата, които са тежки и за хората, и за лекарите, и за съдиите. Съдебната система ще се облекчи, а и доста жители ще стартират да си търсят делата. Извънсъдебното решение на проблеми продължава единствено няколко срещи и в границите на месеци разногласието ще бъде решен. Освен това всичко ще бъде и доста по-евтино. Защото макар че делата поради лекарски неточности се усилват, доста хора не завеждат такива каузи по финансови аргументи “, сподели още юрист Николова.

"Съдебната ни система е претрупана с каузи. Проектът завършва следващата година през пролетта, когато ще има и съответно предложение за промени. Първо ще тръгнем от нашето законодателство, с цел да създадем ретроспекция и да забележим по какъв начин са се движили в годините тези каузи. Ще създадем разбор на плюсовете и минусите на този способ. След това ще почерпим хрумвания и разновидности от европейски страни. След това ще предложим на обществото и на властимащите нашето решение по какъв начин това може да се осъществя в България. Ще лобираме пред Народното събрание за този закон или вероятно подзаконов норматив ", разкри от своя страна доктор Стойчо Кацаров.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР