zdravedae.comКои лековити растения можем да берем в разгара на лятото?Юли

...
zdravedae.comКои лековити растения можем да берем в разгара на лятото?Юли
Коментари Харесай

Юли и август идеални за ваканция, но и за билки

zdravedae.com

Кои лековити растения можем да берем в разгара на лятото?

Юли и август са най-предпочитаните месеци за отмора, само че и идеалното време за бране на една огромна част от най-популярните билки. Особено тези, които възнамеряват да прекарат ваканцията си в планината или на село, могат да отделят малко време да си наберат лековити растения. За тях ще посочим кои билки са подобаващи да берем в разгара на лятото и какво е приложението им.
През юли сигурно можем да заложим на диворастящата мента . Берат се листата, от които се подготвят благоуханен чай или тинктури. Ментата, изключително прясната, се употребява и в кулинарията при подготвяне на питиета, салати, десерти. Това ароматно растение е екологично средство срещу инсекти, включително против комари. Ментоловото масло също е екологичен инсектицид против мравки, оси и хлебарки. Ментата оказва помощ при гадене, конвулсии на стомаха, червата, жлъчните пътища, главоболие, кашлица, инфектиране на синусите, бронхит, отмалялост и нервно напрежение. Има болкоуспокояващо и противовъзпалително деяние. Ментолът провокира рефлекторно разширение на коронарните съдове. В националната медицина ментата е употребена при инфектиране на венците и зъбобол, за унищожаване на неприятен мирис. В този случай стръкове мента се накисват в алено вино в съответствие 1:10 за 8 дни. Полученият извлек се пие по 2 супени лъжици след храна или пък се употребява за жабурене.  Риганът е доста употребена фалшификация за печена риба и всички типове меса , само че той има и лечебни свойства, известни още в древността. Среща се в предпланините и планините до 1600 метра надморска височина, обича каменисти и влажни места, сечища.
Това растение е богато на флавоноиди и по тази причина е отличен антиоксидант. Има извънредно мощни антибактериални свойства. Нови проучвания сочат, че той е по-мощен антибиотик от 18 известни антибиотици, измежду които пеницилин и стрептомицин. Риганът усъвършенства метаболизма, въздейства позитивно върху храносмилането, сполучливо се ползва при бронхити, пневмонии. Препоръчват го при бодърствуване и неврози, само че с него не трябва да се прекалява, тъй като снижава либидото.

В разгара на лятото се бере и котешката стъпка, която Левски употребявал доста постоянно като лек за разнообразни болежки.  Името й идва от формата на цветчетата й като котешка лапичка. Расте в Стара планина, Средна гора и Родопите. Най-добре е да се бере през юли, до момента в който цъфти, само че
Тази билка има доста необятно приложение: при гинекологични болести, мастопатии, проблеми с простата, камъни в бъбреците, при разстройства на кръвоносната система, гастрит, при екземи, пърхот и други кожни болести. Изчиства артериалните плаки, подкрепя регенеративните процеси в организма и има антидиебетично деяние. Казват, че в случай че не сте на инсулин или състоянито ви е преддиабетно, котешката стъпка може да ви излекува. Но с цел да се случи това, е належащо в продължение на година да се пие запарка от нея три пъти дневно по 130 грама преди хранене. При тежки случаи на захарна болест котешката стъпка усъвършенства равнищата на кръвната захар и оказва помощ за по-добро качество на живот. Препоръчва се още при нощно напикаване на деца. Билката се подготвя, като 1 супена лъжица от нея се залива с половин литър вода и се оставя да кисне към 2 часа. Прецежда се и се пие 3 пъти на ден по 150 мл, 15 минути преди хранене. От нея се прави също спиртен и маслен извлек.

Босилекът, прочут още като царска билка, се бере преди разцвет (през юни), в случай че ще се суши , а в случай че ще се употребява свеж – по време на разцвет. Изсушените листа са годни за приложимост до 2 години. Тази билка има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо и противовъзпалително деяние. Особено ефикасна е при инфекции на пикочно-половите и дихателни пътища, при кожни обриви и отоци, при отмалялост и меланхолия. В огромни дози босилекът е отровен, само че за сметка на това сходно на ментата гони комарите. Босилекът се употребява необятно в италианската кухня. С него в композиция с естрагон и копър се подготвя фамозният балсамов оцет. Ако желаеме да пием чай от босилек, 1-2 ч. лъжички дрога се сваряват в 250 мл вода. Това количество е задоволително за един ден.

Невенът е друга потребна билка, чиито цветове се берат през юли.  Расте в селските градини, само че и в нивите. Цветчетата му са жълти или оранжеви, с изключение на тях се употребява цялата му наземна част.
Той е вълшебно средство за лекуване на рани, изключително от изгаряния, включително и от слънцето, при разширени вени, хемороиди. За задачата се подготвя крем от невен с чиста свинска или патешка мехлем. Той може да се ползва и против стрии или пък просто за опазване на еластичността и свежестта на кожата. Някои споделят, че сполучливо може да замести интимния лубрикант. Чай от невен се употребява при язви, гастрит, жълтеница, при глисти и запек. Невенът има и антимикозно деяние.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР