збухналият между Армения и Азербайджан военен конфликт изправи на крака

...
збухналият между Армения и Азербайджан военен конфликт изправи на крака
Коментари Харесай

Световните лидери зоват за мир в Нагорни Карабах

збухналият сред Армения и Азербайджан боен спор изправи на крайници редица международни водачи. От Европа и отвън нея валят апели за деескалация и разговор.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че Съединени американски щати ще се опитат да спрат насилието, избухнало сред Армения и Азербайджан.

"Ние следим обстановката доста деликатно. В този район имаме доста положителни връзки. Ще забележим дали можем да я спрем ", сподели Тръмп.

Държавният департамент на Съединени американски щати осъди насилието и прикани за неотложно преустановяване на спора и всякаква изразителност или други дейности, които могат да влошат обстановката.

Кандидатът за президент от Демократическата партия и някогашен вицепрезидент Джо Байдън съобщи, че военните дейности в района могат да прераснат в нови спорове. Той прикани администрацията на Тръмп да изиска повече наблюдаващи на разграничителната линия и Русия да "спре да доставя оръжие " на двете страни.

Турция съобщи, че води договаряния с членове на Минската група, която посредничи сред двете страни.

Руският президент Владимир Путин беседва по телефона с арменския министър председател Никола Пашинян, само че детайлности за диалога не са обявени.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беседва с азербайджанския президент Илхам Алиев. Ердоган даде обещание поддръжка за Азербайджан, обичаен неин съдружник, заявявайки, че Армения е "най-голямата опасност за мира в района " и прикани "целият свят да застане до Азербайджан в битката му против нашествието и злосторствата “.

Гърция акцентира другарството си с Армения и изрази подготвеност да помогне за понижаване на напрежението в Нагорни Карабах. Телефонният диалог сред външните министри на Гърция Никос Дендиас и министъра на външните работи на Армения Зограб Мнацаканян удостовери мощните другарски връзки сред двете страни.

По-рано Гърция изрази особена угриженост по отношение на новата ескалация на военните дейности сред Армения и Азербайджан и прикани за въздържаност, неотложно преустановяване на военните дейности и връщане към масата за договаряния в границите на Минската група на ОССЕ.

"Мирното споразумяване на разногласието за Нагорни Карабах в сходство с интернационалното право е единственият метод за реализиране на районна непоклатимост и сигурност ", се споделя в изказване на гръцкото външно министерство.

Европейски Съюз и ОССЕ също приканиха двете страни да прекратят военните дейности и да се върнат към договаряния.

Папа Франциск прикани Армения и Азербайджан да разрешат различията си посредством договаряния.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани Ереван и Баку неотложно да прекратят военните дейности и да се върнат на масата за договаряния. Гутериш осъди потреблението на мощ и изрази страдание, че измежду жертвите има цивилни. Той също по този начин разгласи, че скоро ще се срещне с министър-председателя на Армения Никол Пашинян, както и с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Апел за преустановяване на военните дейности пристигна и от НАТО. Страните в спора в Нагорни Карабах би трябвало незабавно да прекратят военните дейности и да стартират мирни договаряния, съобщи специфичният представител на генералния секретар на НАТО за Кавказ и Централна Азия Джеймс Апатурай. В изказването се споделя, че НАТО е "дълбоко загрижена " от огромните военни спорове по границата с Нагорни Карабах “.

"Страните в спора би трябвало неотложно да прекратят военните дейности, които към този момент са довели до загуба на цивилни животи. Няма военно решение на този спор ", се споделя в изказването.

НАТО прикани всички страни да продължат договарянията за спокойно решение, като акцентира, че в този смисъл поддържа напъните на Минската група.

Боевете в района не престават от през вчерашния ден сутринта сред силите на Армения и Азербайджан. Баку и Ереван се упрекват взаимно за започване на спора. Министерството на защитата на Армения съобщи, че Карабах е бил "подложен на въздушни и ракетни удари " от Азербайджан.

Баку твърди, че арменските сили са първите, разкрили огън, а азербайджанските войски са подхванали контранастъпление.

Етническите арменци в Нагорни Карабах оповестиха самостоятелност по време на спора, който избухна след разпадането на Съветския съюз през 1991 година Въпреки че през 1994 година се договориха за преустановяване на огъня, Азербайджан и Армения се упрекват взаимно за нападенията към Нагорни Карабах и по продължение на държавната граница сред двете страни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР