Зайчета, мечета, лисичета, мишлета... Книжките за най-малките изобилстват от какви

...
Зайчета, мечета, лисичета, мишлета... Книжките за най-малките изобилстват от какви
Коментари Харесай

Малкото паяче Отвратко – един по-различен детски герой


Зайчета, мечета, лисичета, мишлета... Книжките за най-малките изобилстват от какви ли не пухкави герои, показани в най-сладки краски. Но какво вършим с животинките, анатемосани да бъдат отвратителни? И не възпитаваме ли сами възприятие на боязън у децата си пред напълно безобидни твари, каквито са да вземем за пример паячетата.

Популярната немска актриса Диана Амфт се е замислила от дълго време върху този въпрос и от дълго време си е дала отговор:

" Преди години аз също изпитвах голям боязън от паяци. Днес не съм сигурна дали е било боязън, или омерзение. Защото в действителност знаех, че не могат да ми сторят нищо неприятно. Всеки път когато видех паяк, започнах да си представям, че и той си има семейство, малко братче или братовчедка, и даже, че е тръгнал на посетители. За всеки си измислях име и лице, и цяла история. И в последна сметка от тези истории породи книжката с картинки за дребното паяче Отвратко.

 Малкото паяче Отвратко – един по-различен детски воин

Ако се замислим по-дълбоко, паяците са в действителност възхитителни същества. Какви вълшебен творби на изкуството съставляват техните мрежи измежду природата. И какъв брой вълнуващо е човек да ги следи!

Не е зле понякога да погледнем от друга вероятност нещата, които не обичаме. Нерядко се боим от това, което не познаваме или не разбираме... "

И в отговор на този въпрос младата актриса става детска авторка – стартира цяла поредност с воин едно очарователно паяче, което страда, тъй като хората се боят от него – " Малкото паяче Отвратко ". Във всяка брошура паячето се разкрива в друга среда – на село, на морето, в учебно заведение, на рожден ден...

В родината на Диана Амфт – Германия, поредицата мина към този момент половинмилионния си тираж, за което принос имат и радостните илюстрации на друга млада жена – художничката Мартина Матос. У нас на пазара са първите две книжки за паячето Отвратко, поднесени от издателство " Емас ".

 Малкото паяче Отвратко – един по-различен детски воин

ДИАНА АМФТ, родена през 1975 година, е известна в Германия кино и телевизионна актриса. Отличавана е неведнъж с влиятелни награди, измежду които " Златната русалка " на Монте Карло и австрийската телевизионна премия " Роми " за обичана актриса.

 Малкото паяче Отвратко – един по-различен детски воин

МАРИАНА МАТОС, родена през 1978 година в гр. Кил, е живяла и учила в Португалия от петгодишна възраст. Завършила е живопис във Факултета по изящни изкуства при Университета на Лисабон. От 2004 година живее още веднъж в Германия и работи като художничка и илюстраторка.

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!

Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР