Заявленията за обявяване на декларация, чрез която предприятията, които не

...
Заявленията за обявяване на декларация, чрез която предприятията, които не
Коментари Харесай

Одобриха промени в закона за търговския регистър

Заявленията за оповестяване на декларация, посредством която предприятията, които не са осъществявали активност през отчетния интервал, се освобождават от задължението за издание на годишния финансов доклад, консолидирания финансов доклад и годишния отчет за активността си, ще се преглеждат по реда на постъпването им настрана от другите заявки. Това оповестиха от държавната пресслужба.

По същия ред ще се преглеждат и заявките за регистриране на действителните притежатели по Закона за ограниченията против изпирането на пари и Закона за икономическите и финансовите връзки с сдруженията, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, следените от тях лица и техните действителни притежатели. Това планува план за изменение и допълнение на Закона за комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, признат от Министерски съвет.

Декларацията, посредством която неактивни през отчетния интервал предприятията, се освобождават от задължението за издание на годишния финансов доклад, консолидирания финансов доклад и годишния отчет за активността си, се разгласява в комерсиалния указател в период до 31 март на идната година. По данни на Националния статистически институт броят на тези предприятия е сред 150 000 и 200 000. Заявленията за действителни притежатели би трябвало да се подадат в период до 4 месеца, считано от 31.01.2019 година

Законът планува къси периоди за разглеждане на заявките за регистриране, изтриване и оповестяване, като длъжностните лица по регистрация се произнасят неотложно след приключване на три работни дни от постъпването им. При първична регистрация на търговец произнасяното е до края на идващия работен ден от постъпването на заявката.

Целта на законопроекта е възстановяване на организацията и успеваемостта в работата на комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, превъзмогване на забавянето при обработването и разглеждането на всички категории заявки за регистриране, изтриване и оповестяване, посредством което се преценява правилото на експедитивност и процесуална спестовност на активността по регистрацията. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР