Заявката на Румен Радев за конституционна промяна е много сериозна"С

...
Заявката на Румен Радев за конституционна промяна е много сериозна"С
Коментари Харесай

Проф. Галунов: Има слухове за нов президентски проект

Заявката на Румен Радев за конституционна смяна е доста сериозна

"С течение на времето кабинетът "Петков " ще се еманципира не толкоз от президента, колкото от слуха, че той е обвързван с Румен Радев.... На мен ми се коства, че в границите на неговия мандат той ще има опция да назначи и различен длъжностен кабинет. Трудно ми е да си показва по какъв начин настоящето държавно управление ще изкара 4 години, може да бъда опроверган, несъмнено.... Има клюки за нов президентски план, само че в случай че го направи при започване на мандата, ще бъде подложен на доста сериозна рецензия ".

Този коментар направи пред политологът проф. Тодор Галунов, учител във Великотърновския университет.

Според него животът на държавното управление на Кирил Петков не зависи единствено от правосъдната промяна, определяща ще и тематиката "Северна Македония ".

"Заявката на Румен Радев за конституционна смяна е доста сериозна, в случай че не я извърши в границите на мандата, несъмнено ще бъде много подложен на критика.... Очертаните цели бяха казани прекомерно общо, тъй като, в случай че конкретизира измененията, след това ще би трябвало и да ги извърши. Промяната на Конституцията, в случай че засяга формата на държавно ръководство, това минава неизбежно през Велико национално заседание, т.е. една дълга процедура, която би трябвало да стане в изискванията на една доста сериозна политическа и икономическа неустойчивост, коства ми се, че тъкмо сега България няма да мине към подобен вид ", разяснява още политологът и посочи:

"В обръщението пред Народното събрание Румен Радев по-скоро очерта проблемите пред страната, тъй като ще сбъркаме, в случай че приемем това за стратегия за работа на президента, защото огромна част от целите не са в неговите пълномощия ".

Според него президентът Радев не е бил доста акуратен в изказването си, че е подготвен да носи споделена отговорност с държавното управление, тъй като България е парламентарна република, в която отговорността се носи от кабинета и Народното събрание:

"Така той насочва ненапълно към бъдеща конституционна смяна в посока на разширение на пълномощията на президента. А Радев точно от това се пазеше - да съобщи ясно, че става въпрос по-скоро за разширение на пълномощията на президента ".

Интервюто на Людмила Железова с проф. Тодор Галунов в предаването "Нещо повече " можете да чуете от звуковия файл.

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР