Заявка за гласуване против, ултиматум за евентуална подкрепа и обвинение

...
Заявка за гласуване против, ултиматум за евентуална подкрепа и обвинение
Коментари Харесай

Подкрепата за кабинета „Николов“: Политическият ребус е все по заплетен

Заявка за гласоподаване " срещу ", ултиматум за възможна поддръжка и обвиняване в изменничество си насочиха партийните обединения единствено два дни преди гласуването на проектоправителството на „ ИТН “. Политическият ребус към поддръжката за кабинета " Николов " е все по-заплетен.

Парламентарната група на " Изправи се БГ! Ние идваме! " реши единомислещо - няма да поддържат препоръчаното държавно управление на " ИТН ".

От Българска социалистическа партия сложиха изискване, с цел да дадат гласовете си - да се отдръпна кандидатурата на Петър Илиев като министър на вътрешните работи и силов вицепремиер.

През обществената мрежа Слави Трифонов се обърна към възможните си сътрудници и ги упрекна, че търсят мотив да не поддържат кабинета и са част от статуквото.
Снимка: btvnovinite.bg
След дни на договаряния с „ ИТН “ първи безапелационен отвод на цяла парламентарна група да поддържа проектокабинет на първата политическа мощ пристигна от „ Изправи се БГ! Ние идваме! “. Причините са доста, само че съгласно тях и някои от предлаганите министри са неприемливи, и не е ясно дали промените ще се случат. Заговори се даже за опит за държавно управление при трети мандат.

Този вторник „ Демократична България “, с които „ ИТН “ също преговаряше ще кажат окончателното си решение, само че и там има гласове изрично срещу. Още преди дни " Зелено придвижване ", които са част от парламентарната група на „ Демократична България “ оповестиха, че няма да поддържат кабинета.

Българска социалистическа партия сложиха изискване за гласовете си - кандидатурата на Петър Илиев като вицепремиер и министър на вътрешните работи да се отдръпна. Няколко дни по-рано Корнелия Нинова призна, че Илиев е работил за социалистите по тъжби на партията до Конституционния съд.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Срокове не даваме. Това е наше предложение до Националния съвет на Българска социалистическа партия, а Националният съвет ще вземе решение на следващия ден следобяд. Ние не предлагаме министри, това е отговорност на мандатоносителите “, сподели водачът на социалистите Корнелия Нинова.

За „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ казусът не е единствено в личността на Петър Илиев, а в „ обикновен състав “ на препоръчаното държавно управление. Няма и съглашение за политическа поддръжка.

„ Заявихме ясно, че няма да подкрепим кабинет заслон на сянката на ГЕРБ и Движение за права и свободи и не получихме безапелационни гаранции, че това няма да е по този начин. Не може да вършим компромис с упованията на българските жители, които желаят държавно управление на смяната “, съобщи Мая Манолова.

„ Аз вземам микрофона, с цел да кажа на Слави Трифонов, че когато молим за съглашение, това е наложително за политически връзки и подписа би трябвало да бъде на Слави Трифонов, тъй като единствено той носи отговорност за дейностите на парламентарната си група “, сподели Татяна Дончева.

След сряда, когато е решаващия миг за държавно управление на „ ИТН “, от „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ са подготвени на диалози още веднъж с хората на Слави Трифонов, „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия.

„ Ако някой счита да ни принуди да застанем против личната си съвест, тъй като видиш ли идвали избори и насочва закани, че ние ще носим тази виновност, това ще се види при третия мандат. Комуто и да бъда връчен, ще се разбере дали някой ще упорства за личното си ръководство или за добруването на България “, съобщи Бабикян.

Тази сряда „ Демократична България “ ще каже публично своето решение за кабината на Има Такъв Народ. Още преди време от ГЕРБ обявиха, че няма да поддържат кабинет на „ ИТН “, а водачът на партията Бойко Борисов съобщи, че в случай че стана по този начин, че мандатът пристигна при тях, те ще го вземат и върнат в същата минута. От Движение за права и свободи ще решат във вторник какво ще създадат с поддръжката си.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР