Заявеното от държавата спешно изкупуване на 1.1 млн. т хлебно

...
Заявеното от държавата спешно изкупуване на 1.1 млн. т хлебно
Коментари Харесай

Сделка пред провал: 1.1 млн. тона хлебно зърно за 1.1 млрд. лева. Защо?

Заявеното от страната незабавно изкупуване на 1.1 млн. т хлебно и фуражно зърно от производители и търговци за попълване на продоволствените ресурси е пред неуспех.

Шефовете на натовареното с тази цел държавно сдружение " Сортови семена - Елит " отказали да вземат участие в покупко-продажбите на борсата, заяви БНР, цитирайки земеделският министър Иван Иванов.

На 9 март държавното управление ни взе решение да даде 1.1 милиарда лева на Министерството на земеделието, с които да бъде повишен капиталът на " Сортови семена - Елит " и с тези средства да бъдат купени на Софийската стокова борса нужните количества зърно.

" Дружеството " Сортови семена - Елит " АД саботира дейностите на страната за изкупуване на зърно за държавния запас ", настоя министърът на земеделието Иван Иванов и прикани членовете на Съвета на шефовете незабавно да си подадат оставката.

По думите му актуалното управление е назначено от ГЕРБ и точно това обяснявало съпротивата.

" Съветът на шефовете на държавната компания " Сортови семена - Елит " ЕАД ме уведоми с писмо, че предлага държавното управление да преразгледа взетите досега решения или да разпореди на друга държавна институция да изкупи и съхранява нужното количество зърно. Те отхвърлят да изпълнят предоставения ангажимент с решение на Министерски съвет и ние считаме, че тези дейности на държавната компания са бойкот ", уточни Иванов.

В писмото се казвало, че сдружението отхвърля да извърши предоставения му от страната ангажимент, а съответните лица виновни за това са подали заявки за овакантяване, по метод, по който блокират тяхното неотложно освобождение.

Още с излизането на решението на държавното управление да разпореди задачата на " Сортови семена " някогашният аграрни министър Десислава Танева разяснява, че е сюрпризирана, тъй като бордът на шефовете на " Сортови семена " е изискал от принципала си - Министерство на земеделието, сдружението да бъде оповестено в разпродажба.

" То не прави активност, няма и активи. На процедура това е едно празно сдружение, което няма потенциал да ръководи сходни покупко-продажби ", сподели Танева. Според нея има голям риск за огромни злоупотреби.

Аграрният министър Иван Иванов осведоми, че се създават аварийни механизми за изкупуване на житото, които следва на идващото съвещание на Министерския съвет да бъдат прегледани.

Той разясни, че за покупко-продажбите на стоковата борса ще бъдат употребявани борсовите медиатори на Държавния запас, с което ще бъде лимитирано заплащането на огромни комисиони.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР