Завръщането у дома винаги е специално, а за тези, които

...
Завръщането у дома винаги е специално, а за тези, които
Коментари Харесай

Работите ли в чужбина и обмисляте ли да се върнете у дома? Тогава възстановяването на данъци ще ви зарадва

Завръщането вкъщи постоянно е особено, а за тези, които са работили в чужбина, прекарването от завръщането може да бъде обогатено с спомагателен аспект – възобновяване на налози, използвано за тези, които са работили в чужбина и са плащали налози в непознатата страна. Така че всичко, което би трябвало да извършите, е да поискате възобновяване на полагащата ви се част от налозите. Как може да стане това?

Данъци, които могат да бъдат възобновени

Данъците могат да бъдат специфични – някои би трябвало да бъдат платени, до момента в който други могат да бъдат възобновени. Разбира се, нормално могат да бъдат възобновени единствено надплатени налози върху прихода. Грешки се случват при заплащането на налози, което води до надплащане година след година, което постоянно води до забележителна сума за възобновяване. Всеки има опция да си върне налозите, само че срокът за това е стеснен и нормално варира от 3 до 6 години. Всяка страна работи с друга данъчна система, което също въздейства върху времевата рамка. Например, в случай че не сте възстановили налози от Германия през последните четири години, тези средства ще бъдат разпределени в държавния бюджет и към този момент няма да имате опция да ги възстановите.

В избрани обстановки обаче е допустимо да си върнете всички платени налози. Това нормално се случва, когато приходът ви не надвишава необлагаемата ставка в тази страна. Следователно лицата, които работят на сезонна или краткосрочна работа, имат огромен късмет да си върнат всички налози.

Възстановяването на налози не въздейства върху вашите бъдещи благоприятни условия за работа в тази страна, пенсии, надбавки или други обществени придобивки. Данъците за обществено обезпечаване нормално не се възвръщат. Ако сте платили налози в друга страна, няма спомагателни налози за заплащане в България.

Също по този начин е значимо да се означи, че възобновяване на налози е допустимо единствено от страни, които са подписали конвенция за отбягване на двойното данъчно облагане с България; за благополучие доста европейски страни го направиха.

Как да върнете налозите си?

Понякога възобновяване на налози може да не върви безпрепятствено и може да зародят непредвидени проблеми. Например, може да се окаже, че избрани документи липсват, погрешно сте попълнили данъчната декларация, данъчен контрольор се е свързал с вас, само че заради езикова преграда не можете да поддържате връзка дейно и така нататък Ето за какво, с цел да избегнете такива или сходни обстановки, можете да отделите време и независимо да започнете процеса или можете да изберете компании медиатори, които са профилирани във възобновяване на налози и са специалисти в своята област, известни със своя професионализъм и успеваемост. Тези експерти сполучливо ще се погрижат за всички стадии от процеса по възобновяване на налози от Ваше име – набиране на нужните и изчезнали документи, попълване на данъчната декларация и решение на други процедурни или информационни задания.

Процесът на възобновяване на налози включва подаване на заявления до задгранични данъчни управляващи в края на финансовата година (конкретната година може да варира във всяка страна) или след привършване на работа и овакантяване на страната, в която сте работили. Също по този начин е значимо да имате нужните документи, чието количество може да варира според от другите страни. Например, в случай че решите да продължите развой на възобновяване на налози от Германия, ще ви би трябвало:

- Копие от паспорт или персонална карта;

- Идентификационен номер (IdNr. или Steuer-ID);

- Lohnsteuerbescheinigung формуляр или последни фишове за заплати от всички работни места;

- Договор за наем (Mietvertrag) и фактури за наем.

Други страни, като Англия, може да изискват спомагателни документи от вас, като да вземем за пример копие от CIS регистрация - UTR номер. В Холандия може да се наложи да предоставите BSN/SoFi номер, до момента в който в Норвегия може да се изисква уведомление за данъчна оценка (Skatteoppgjor) и така нататък

Количеството и типът на нужните документи зависят от преобладаващите данъчни разпореждания във всяка страна. След като всичко е направено вярно, просто би трябвало да изчакате възобновяване на налога, което нормално лишава сред 3 и 6 месеца. Така че, в случай че сте работили в чужбина, не пропускайте опцията да получите подарък, когато се върнете вкъщи, тъй като налозите освен ви се вземат, само че и ви се връщат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР