Завръщането на грипния вирус може да се окаже началото на

...
Завръщането на грипния вирус може да се окаже началото на
Коментари Харесай

ECDC: Грипният вирус се завърна, можем да очакваме необичайно дълъг сезон

Завръщането на грипния вирус може да се окаже началото на извънредно дълъг грипен сезон, който може да продължи до лятото. Това съобщи основният специалист по грип на Европейския център за надзор над болести ECDC Паси Пентинен, представен от Ройтерс.

„ Ако стартираме да отменяме всички ограничения, огромното терзание, което изпитвам за грипа, е, че защото сме имали толкоз дълго време съвсем без циркулация измежду европейското население, може би ще се отклоним от естествените сезонни модели “, сподели той.

Според специалиста премахването на ограничаващите ограничения напролет може да удължи разпространяването на грипа надалеч по-дълго след естествения завършек на сезона на инфекцията, за която се приема, че е месец май.

От средата на декември грипните вируси циркулират в Европа с по-висока от предстоящата скорост, безапелационни са от ECDC.

През декември броят на случаите на грип в европейските отделения за интензивно лекуване непрекъснато нараства до 43 през последната седмица на годината, демонстрират систематизирани данни.

Това е много под равнищата преди пандемията - със седмични случаи на грип в интензивните отделения, които са достигали пик от над 400 през същия интервал на 2018 година, прецизират от ECDC, само че прибавят, че това е съществено нарастване по отношение на предходната година, когато е бил регистриран единствено един случай на грип в интензивно поделение през целия декември.

„ Туиндемията “ може да окаже несъразмерен напън върху към този момент пренапрегнатите здравни системи, се споделя в отчета на ECDC, в който се употребява този все по-налагащ се термин като разбиране, отразяващо съчетаването на две епидемии – грипна и Коронавирус.

Във Франция три огромни района - в това число региона на Париж - са изправени пред грипна зараза, съгласно публични данни на френското здравно министерство от края на предходната седмица. Други райони са в предепидемична фаза. От началото на този сезон Франция е записала към този момент 72 съществени случая на грип, както и 6 смъртни случая. Доминиращият грипен вариант, който циркулира тази година, евентуално ще е подтип A/H3, който нормално предизвиква най-тежките случаи измежду възрастните хора, считат специалисти.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР