Завръщането на Франк в Камерун e било истинско чудо за

...
Завръщането на Франк в Камерун e било истинско чудо за
Коментари Харесай

Спасените от либийски затвори мигранти започват в родината си от нулата

Завръщането на Франк в Камерун e било същинско знамение за Дорис, изгубила вяра да види още веднъж брат си жив, откакто другари ѝ споделили, че лодката, с която тръгнал от Либия за Италия, се е преобърнала. Тя обаче го открива измежду 164 изтощени, замаяни и измършавели камерунци, върнати този месец вкъщи от Международната организация по миграцията (МОМ) със аероплан от Либия.

" Не можах да допускам ", сподели 30-годишната Дорис пред фондация " Томсън Ройтерс ", откакто горещо прегръща Франк в един хотел в центъра на камерунската столица Яунде. " Не желаех никой да ми дава лъжлива вяра ".

28-годишният Франк, който отхвърли да заяви цялото си име, оживял при корабокрушението, а също след похищение и мъчения в Либия - главната насочна точка за десетките хиляди африкански мигранти, които всяка година прекосяват Средиземно море, с цел да стигнат до Европа.

При прочувственото събиране с околните си завърналите се приказват с паника за бъдещето и изключително за намирането на работа вкъщи - основният проблем, предиздвикал ги да заминат за чужбина. От ноември Камерун, МОМ и Европейският съюз са върнали минимум 1000 мигранти вкъщи от Либия, Мавритания, Мали и Нигер.

Най-много от върнатите са били избавени от либийски затвори (където границата сред формален център за задържане и експлоататорско трафикантско дружество е много размита) след появяването на известия за африканци, продавани на пазари за плебеи за насилствен труд.

Ужас

В хотела в Яунде някои от върналите се имаха рани или куцаха и бяха склонни да опишат за ужасите, които са претърпели. Други стояха настрани, изследвайки новата за тях конюнктура, слисани и невярващи на очите си.
Хиляди мигранти се давят всяка година, пробвайки се да преплават Средиземно море в претъпкани лодки, а съгласно МОМ от началото на 2018 година по рисковия маршрут са изгубили живота си над 400 души.

Франк едвам оживял, когато приятелят му паднал в морето и лодката им (предвидена за 100 души, само че натъпкана с над 500) тръгнала да се прекатурва. " Исках да скоча във водата след него, само че както стоях изправен, едно момче до мен ме хвана крепко през кръста и не ме пускаше, крещейки от смут ", споделя той, седнал в едно кафене, втренчен в младежи, които мият коли и разнасят плодове. " Това ме избави, тъй като след това нямаше да мога да се кача още веднъж на лодката ", прибавя той.

 Спасените от либийски затвори мигранти стартират в родината си от нулата
© Associated Press

След като бил избавен от либийски риболовци, той бил отведен в затвор. Осигурил свободата си, като платил на похитителите 1500 евро. Докато се прибирал обаче, бил още веднъж покорен от мъже с калашници, които го отвели в различен затвор. Накрая съумял да се свърже с представител на камерунското посолство, който уредил връщането му в родината.

Преследван от мемоари, Франк още не е разказал на фамилията си доста от това, което му се е случило. Той сподели, че не желае да мисли за предишното, а да си откри работа.

Мотивация

В това отношение Франк може да се възползва от Доверителния фонд от 3,2 милиарда евро на Европейски Съюз за Африка, основан в опит за прекъсване на притока на мигранти към Европа посредством обезпечаване на професионално образование и намиране на работа в родината им.

Фондът финансира обща самодейност с МОМ за приобщаване на мигрантите, върнали се в Камерун, и им оказва помощ да овладеят поминък и да стартират бизнес, като им отпуска заеми.

" Травмата от претърпяното няма да изчезне за ден, само че тези хора в действителност се връщат с известно преимущество пред другите младежи в Камерун, защото към този момент са наясно, че чужбина не е парадайс, тъй че са по-мотивирани да се възползват от опциите вкъщи ", споделя Феликс Мбаю, общоприет секретар на камерунското министерство за външни връзки.

Схемата предизвиква мигрантите да се заемат с общностно насочени планове в земеделието, отглеждането на животни и други области, които могат да се самоиздържат, споделя ръководителят на " МОМ Камерун " Бубакар Сайбу.

" Стремим се да им осигурим най-хубавите варианти, защото би трябвало да създадем трайни благоприятни условия ", споделя той. През януари Камерун стартира също пилотен план за откриване на центрове по заетостта, предлагащи информация и препоръки на хора, които търсят работа или желаят да придобият или покачат квалификацията си.

Франк, който се е обучавал да прави и реди подови плочки, споделя, че счита да стартира бизнес дружно с водопроводчик и дърводелец, които срещнал в пандиза в Либия и с които се върнали със същия полет в родината.
Той не е податлив да замине още веднъж за чужбина.

" Прекалено рисковано е. Не предлагам на никого да поема по този път ", споделя Франк. Той обаче няма да има различен избор, в случай че новият му бизнес не потръгне. " Вече не знаем по какъв начин е животът тук. Ще би трябвало в действителност да стартираме отначало от нулата ", признава той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР