Завръща се интересът към учителската професия, отчитат от Великотърновския университет.

...
Завръща се интересът към учителската професия, отчитат от Великотърновския университет.
Коментари Харесай

Повишен интерес към педагогическите специалности във Велико Търново

Завръща се ползата към учителската специалност, регистрират от Великотърновския университет. Най-търсени са специалностите начална и предучилищна педагогика, като тази година местата са на 100% запълнени. В същото време обаче педагогическите специалности, които приготвят фрагменти за междинното обучение, не са толкоз мечтани, макар че в учебните заведения има дефицит на преподаватели по съществени предмети.

Велико Търново

През последните 4 години във Великотърновския университет доста са се нараснали студентите в специалностите предучилищна и начална педагогика. За 180 места са се борили над 400 кандидат-висшисти.
Проф. Стоян Буров – заместник-ректор на Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий ": Учителската специалност става все по-привлекателна за младежите. Знаем, че там се покачиха и заплатите, усъвършенстваха се и изискванията в учебните заведения. Много от хората се ориентират, тъй като това е държавна работа.
Иван Николов е в четвърти курс, компетентност Български език и география. Той е от Беброво – малко селце в Еленския Балкан. Казва, че след завършването си счита да остане във Велико Търново и да си търси работа като учител.
Иван Николов – български език и география: Професията е доста хубава, изключително с всички тези ваканции.
Виктория Петрова е трети курс Английска лингвистика. Пред опцията да продължи с втори непознат език или да специализира за преводач, тя е избрала учителската специалност.
Виктория Петрова – британска лингвистика: Още преди да запиша в университета, това желаех да върша, да бъда преподавател. Харесва ми да работя с деца, примерно, към 10 години.
Не по този начин обаче стои въпроса със специалностите, подготвящи фрагменти за обособените предмети за главното и междинното обучение. Недостиг има на учители по математика, информатика и непознати езици, а искащите да преподават в горния курс са все по-малко.
Проф. Стоян Буров – заместник-ректор на Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий ": Основната причина, евентуално е, че тези специалности са по-трудни, тъй като се учат по 2 предмета. Всъщност това са две специалности в едно. От друга страна работата с огромните възпитаници по всяка възможност също е спирачка за някои от претендентите.
От Великотърновския университет споделят, че педагогиката за тях е приоритет и с цел да привлекат повече младежи, им оферират преференции.
Проф. Стоян Буров – заместник-ректор на Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий ": В смисъл, че ги освобождаваме от първата семестриална такса.
Финансовото облекчение тази година е дало резултат и първокурсниците в тези комбинирани специалности са се нараснали.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР