Завоюваните 5 медала от родните състезатели по борба на Световната

...
Завоюваните 5 медала от родните състезатели по борба на Световната
Коментари Харесай

След медалите на Световната Купа в борбата очакват доста олимпийски квоти

Завоюваните 5 медала от родните състезатели по битка на Световната купа в Белград през днешния ден получи оценка доста добър от федерацията и треньорския щаб. След 10 месеца без спортни събития от интернационалния календар заради пандемията, това несъмнено е впечатляващо достижение за националните тимове.

За шампионката в кат. 72 кг Юлияна Янева това е най-големият триумф в кариерата й до момента и първи при дамите, показа тя през днешния ден в Пресклуб „ България “. Златното момиче е желало да се откаже от битката единствено 2 месеца преди надпреварата. Преди Световното състезание през 2019 г състезателката получава тежка травма, само че с помощта на интензивната терапия тя взе участие и става пета. После се постанова интервенция и това й повлиява мощно псхически, тъй че тя рухва, описа персоналният й треньор Серафим Бързаков. Той работи с нея от 2 години и й оказва помощ да се съвземе и да се върне на тепиха. През идната години ще я приготвя в по-долната категория 68 кг, която е олимпийска.

Европейските шампионки Мими Христова в кат. 65 кг и Миглена Селишка в кат. 50 кг се пребориха за бронзовите медали в Белград. Те са задоволени от представянето си. „ Две седмици преди Световната купа имах проблем с коляното и се веселя на бронза “, съобщи Мими. А Меги си вади пръста седмица преди надпреварата.

“Много добре готови бяхме и цялостното ни показване беше положително “, показа тя. Женският ни тим е малтретиран от контузии, стана ясно от думите на страши треньора Петър Касабов.

Многократната шампионка по самбо Мария Оряшкова, която редом се състезава и в битката, отлепва ребра, Евелина Николова се разболява 3 седмици по-рано.

“Най-притеснителното е, че се борихме освен против съперниците, само че и против съдиите “, разкри още наставникът. „ Започнахме годината с 2 европейски трофеи (на Мими и Миглена), сребърния орден на Биляна Дудова и бронза на Тейбе Юсеин “, върна часовника Касабов. След това надпреварите бяха анулирани. Старши треньорът чака много квоти за Олимпийските игри. Досега единствено Тайбе си е подсигурила присъединяване на Игрите. Догодина квалификациите са в Будапеща през март и в София през април.

Старши треньорът на тима по свободна битка Валентин Ангелов залага на опция за 2 – 3 квоти – на Георги Вангелов в кат. до 57 кг и на Ахмед Батаев до 97 кг. Двамата донесоха бронзови медали на Световната купа. В сметката влиза и Ахмед Магамаев в кат. 86 кг.. „ Вангелов щеше да вземе квота предходната година, в случай че не беше със строшен пръст “, показа експертът.

Въпреки усложнената конюнктура в света и отпадането на редица надпревари, БФ Борба прави оценка годината като сполучлива за състезателите. “Много сме щастливи с президната Христо Маринов за извоюваните медали “, съобщи генералният секретар Валентин Райчев.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР