Заводът за пюре край Пазарджик [Балкан агрикалчарал] Дружеството Балкан агрикалчарал,

...
Заводът за пюре край Пазарджик [Балкан агрикалчарал] Дружеството Балкан агрикалчарал,
Коментари Харесай

Оръжеен търговец инвестира 14 млн. евро в завод за преработка на плодове и зеленчуци

Заводът за пюре край Пазарджик

[Балкан агрикалчарал] Дружеството " Балкан агрикалчарал ", благосъстоятелност на иракчанина с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал-Науаими, ще открие нова фабрика за преправка на плодове и зеленчуци в " Тракия икономическа зона " в региона на пловдивското село Калековец. Това оповестиха кметът на община Марица Димитър Иванов и изп. шеф на зоната Пламен Панчев. Общият размер на инвестицията е 14 млн. евро, като тя ще бъде осъществена на два стадия. Информацията бе доказана и от шефа на компанията Стойчо Георгиев.

Това е втора инвестиция на Ал Науаими в бранша на преработката на плодове и зеленчуци, откакто през 2016 година откри цех за произвеждане на доматено пюре в Пазарджик. Основният му бизнес е обвързван с търговията на оръжие (виж карето).

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Втори цех в преработвателния бранш

" Балкан агрикалчарал " отвори през 2016 година цех за произвеждане на доматено пюре в Пазарджик, който има дневен потенциал за преправка на 700 тона съгласно данните на самата компания. " През 2018 година преработихме 30 000 тона домати макар извънредно неподходящите климатични условия. Година по-рано достигнахме 36 000 тона – с към 20% повече. И през 2017 и през 2018 година обаче компанията ни е с позитивен финансов резултат и облага. ", сподели пред " Капитал " Стойчо Георгиев.

Сега сдружението ще влага в новата база, която ще се намира в " Тракия икономическа зона " в село Калековец. Първият стадий от инвестицията, който е на стойност 4 млн. евро, ще включва строителство на логистичен център и профилиран склад за пресни плодове и зеленчуци с обща повърхност от 1000 кв.м. За него вложителят е закупил 55 хиляди кв.м терен. На идващ стадий по проект би трябвало да бъде построено и преработвателно дружество за 10 млн. евро. То е на повърхност 45 000 квадратни метра, в това число 7000 квадратни метра халета. Оборудването на завода ще бъде италианско и ще преработва до зеленчукови пюрета домати, краставици и чушки, а ябълки и круши ще се преработват до плодов мус.

" Пазарът ни сподели, че можем да влагаме, тъй като качествата на българските домати са изключителни и търсенето на артикули от тях е незадоволено. Интерес има, само че нямам количества. Като компания подчертаваме върху качеството на продукцията ни. Благодарение на него бързо навлязохме на българския пазар и на пазарите на прилежащите Балкански страни. Количествата, които произвеждаме не ни разрешават да преминем и към пазарите на Централна и Западна Европа. ", изясни шефът на фирмата-инвеститор.

Изборът на мястото на втората фабрика в село Калековец е изработен след изследване на изискванията, предлагани от " Тракия икономическа зона " и община Марица, както и поради обстоятелството, че в Пловдивска област са регистрирани най-вече производители на плодове и зеленчуци в страната. Според Димитър Иванов през 2018 година администрацията на община Марица е издала общо 230 разрешителни за градеж най-вече на нови и за разширение на към този момент съществуващи индустриални предприятия. Появата на вложител в региона на преработката на плодове и зеленчуци ще реши един от най-значимите проблеми на фермерите от района – изкупуването на създадената продукция, сподели кметът на общината.

" Критичната точка в инвестицията на " Балкан агрикалчарал " ще бъде намирането на служащи за новата фабрика ", предвижда Стойчо Георгиев. Постоянно наетите ще бъдат 50-70 души, само че в сезон ще доближават 300 души. " Разчитаме напълно на служащи от района на новата фабрика и на подпомагане от страна на общинската администрация да разпространява работата ни измежду хората тук. Още от този сезон почваме да наемаме служащи и ще ги образоваме в Пазарджик. Най-добрите сезонни служащи евентуално ще ги наемем за непрекъсната работа при нас. ", изясни Георгиев.

" Сиенит " ще построява новата база

Проектът и строителството на новата фабрика, на новия логистичен център и на складова база се реализират от строителната компания " Сиенит ". " Искането към нас за периодите на строителство е идната годишна продукция 2020 да се преработва в новата им фабрика ", сподели инж. Пламен Панчев. " Проектът е гарантиран с финансиране – лични и заемни средства. Инвеститорът Муханнед ал-Нуаими, който е в България от 15 години, показа с мен, че е подготвен даже да удвои индустриалната си база, стига да реализира постоянни взаимоотношения с производителите на плодове и зеленчуци от Пловдивска област ", сподели още Панчев. Той заяви още, че сега вложителят към този момент подписва контракти с производителите на селскостопанска продукция, с които подсигурява изкупуването на тяхната продукция. Кой е вложителят

" Балкан агрикалчарал " е дъщерно сдружение на " Eвро инвестмънт холдинг ", благосъстоятелност на иракчанина с българско поданство Муханнед Наджим Абдуллах ал-Науаими. Данните от последния финансов доклад на компанията за 2017 година демонстрират общи доходи от 14.9 млн. лева и много висока облага от 7.1 млн. лева Заетите чиновници в компанията към 2017 година са 26.

Муханнед ал-Науаими е притежател и на оръжейния търговец " Аполо инженеринг ", който в интервала 2014-2016 година сумарно има над 900 млн. лева доходи и 150 млн. лева облага. През предходната година друго негово сдружение - " Алнуаими груп ", купи Полиграфическия комбинат в София за 25 млн. евро - постройка, в която дълги години се обитаваха редакциите на вестниците " Труд " и " 24 часа ", а след това мина под контрола на Делян Пеевски. Зоната сътвори център за образование
За да притегли нови вложители, " Клъстер Тракия икономическа зона " също се
включва в капиталовия поток. През есента новият образователен център в зоната ще одобри за
образование групи съгласно поръчките на предприятията в индустриалната зона. Размерът на
инвестицията е 1.75 милиона лв. и с нея са оборудвани 10 образователни стаи с по 20 работни места,
закупени са 200 компютъра за всяко място, както и учаща индустриална техника по
пневматика, електроника, мехатроника.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР