Заводът в Стара Загора беше първата чуждестранна инвестиция на Standard

...
Заводът в Стара Загора беше първата чуждестранна инвестиция на Standard
Коментари Харесай

Собственикът на "Стандард профил" ще става публично дружество

Заводът в Стара Загора беше първата задгранична инвестиция на Standard Profil

© Капитал Още по тематиката
Звездният план на " Стандард профил "

Продажбите на производителя на автомобилни каучукови уплътнения скачат от поръчка за Opel Astra
2 сеп 2017
" Стандард профил " стартира планове за Mitsubishi и Skoda

Компанията отбелязва 22% растеж на приходите си за 2016 година
3 юни 2017
Машини и съоръжение: Нов водач, нов напредък

Приходите на най-големите фабрики се усилват с нови 18% и допират 6 милиарда лева
28 юни 2016 90
млн. лева е оборотът на " Стандард профил " за 2017 година
Турският фонд за частни финансови вложения Actera възнамерява да направи първично обществено предложение (IPO) на компанията си за автомобилни съставни елементи Standard Profil. Като медиатор е наета JP Morgan, а листването евентуално ще стане на борсата в Лондон през май. Това заяви Reuters, като цитира три източника. От фирмите обаче са отказали коментар.

Standard Profil работи и в България от 2005 година посредством сдружението си " Стандард профил ", което е притежател на завода за каучукови уплътнения за автомобилната индустрия в Стара Загора. Това беше първата задгранична инвестиция на турската компания.

Пет години по-късно

Групата Actera, която е най-големият частен фонд за дялови вложения в Турция, закупи Standard Profil през 2013 година Качването на компанията на борсата пет години по-късно може да значи както опит за набиране на пресен капитал, по този начин и предпочитание на групата да излезе от инвестицията. " Капитал " се свърза с българското сдружение " Стандард профил ", само че оттова също не разясниха информацията на Reuters, нито задачата на интервенцията.

Самата Standard Profil е основана преди 40 години и през днешния ден е втора в Европа и шеста в света по произвеждане на каучукови уплътнения за коли. Тя е притежател на общо осем завода - два в Турция и по един в Мексико, Испания, Мароко, България, Китай и Южна Африка, а оборотът й за 2016 година е 390 млн. евро. Компанията доставя артикули на производители като Toyota, General Motors и Renault.

Българската инвестиция

Голяма поръчка за Opel Astra беше повода за внезапния скок на приходите на старозагорския цех през 2016 година Тогава " Стандард профил " увеличи продажбите си с 19% до 95 млн. лева, а облагата набъбна съвсем четири пъти до 2.8 млн. лева Предходната година компанията удвои индустриалните си площи и усили потенциала си до над 1.75 млн. комплекта разнообразни типове системи за уплътнения с инвестиция за 21 млн. лева В новите пространства ще се създават и поръчките за Skoda (част от Volkswagen Group), която следващата година се чака да стане главен клиент на българското сдружение. По предварителни данни оборотът на " Стандард профил " за 2017 година е 90 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР