Заводът в Пловдив е част от бизнес звеното Дигитални системи

...
Заводът в Пловдив е част от бизнес звеното Дигитални системи
Коментари Харесай

Bain Capital и The Carlyle Group ще са новите собственици на завода на "Осрам" край Пловдив

Заводът в Пловдив е част от бизнес звеното " Дигитални системи " на групата Osram

© Osram Офертата на консорциума прави оценка Osram на 3.4 милиарда евро. Германската Osram Licht, която преди две години направи цех за осветителни системи край Пловдив, ще има нов притежател. Това стана ясно, откакто управителният съвет и надзорът на групата поддържаха офертата на американския финансов консорциум сред Bain Capital и The Carlyle Group за придобиване на акциите на цена от 35 евро на брой. Акционерите на групата ще могат да продадат книжата си до началото на септември. Според формалното известие на Osram новите притежатели ще запазят стратегическите цели на групата, в това число фокусът върху цифровизацията, което не допуска промени в активността на българската компания " Осрам ".

Международната договорка

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Информация за интереса на американския консорциум за първи път се появи през ноември предходната година, а през февруари от Osram публично оповестиха, че са в договаряния с американските вложители. Преди дни от групата оповестиха, че управлението е приело юридически обвързващата оферта за придобиване на акциите. Предложената цена от 35 евро на брой съставлява награда от към 21% над цената на затваряне от последния ден преди известието и 22.6% над приблизително претеглената цена на акциите за последните три месеца. Офертата на консорциума прави оценка Osram на 3.4 милиарда евро. Bain и Carlyle са определили като най-малко за придобиване 70% от капитала, без да се включват акциите, притежавани от самата Osram.

От Osram показват, че и двата американски фонда имат богат опит в поддръжката на компании в процеса на промяна. " Инвеститорите ще продължат да се придържат към сегашната тактика и ще запазят фокуса върху оптичните полупроводници, автомобилния бранш и цифровите приложения ", се споделя в формалното известие.

Автоспад

След като през 2013 година Siemens отдели звеното си за произвеждане на осветителни крушки, Osram се насочи към профилирани високотехнологични осветителни решения и LED чипове, въпреки че спадът на автомобилния пазар в Европа не подмина компанията. В изявление за Bloomberg основният финансов шеф Инго Банк разяснява, че въпреки компанията да е потърпевша от свиването на автомобилната промишленост, в бранша към момента има благоприятни условия за напредък, в това число самостоятелните коли и цифровизираното осветяване. По думите му Bain и Carlyle ще се концентрират върху възстановяване на маржовете, както и върху разширение на бизнеса.

За финансовата 2018 година (до края на септември) приходите на Osram са 4.1 милиарда евро (с най-малък спад от предната година), само че поправената EBITDA понижава с 13% до 605 млн. евро. В групата работят към 27 хиляди души.

Българският бизнес

Инвестицията от 25 млн. евро, която Osram направи в България, в действителност е обвързвана точно със тактиката на групата за развиване на цифровизацията. Заводът в Пловдив, който е част от бизнес звеното " Дигитални системи ", проработи през есента на 2017 година и създава електронни съставни елементи с разнообразни приложения, в това число за умни здания и градове. Листата му включва светодиодни матрици и модули, електронни баласти, LED драйвери, датчици и системи за надзор на светлината. За първата цялостна година на работа " Осрам " регистрира над 110 млн. лева доходи (виж таблицата). Освен произвеждане немската група има и комерсиално сдружение в страната - " Осрам сейлс ", което е основано в София.

Единият от купувачите - Bain Capital, също има българска връзка. Фондът е някогашен притежател на производителя на санитарна керамика и арматура " Идеал стандарт - Видима " посредством присъединяване си в Ideal Standard. Американската компания закупи Ideal Standard през 2007 година, а през 2014 година като акционер влезе и фондът Anchorage Capital след преструктуриране на дълг и свежа инвестиция. В средата на предходната година Bain Capital излезе от инвестицията си, като продаде акциите си на Anchorage Capital.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР