Заводът в Пирдоп е произвел близо 359 хил. тона анодна

...
Заводът в Пирдоп е произвел близо 359 хил. тона анодна
Коментари Харесай

"Аурубис" изплаща по 9.73 лв. дивидент на акция

Заводът в Пирдоп е създал близо 359 хиляди тона анодна мед, както и над 224 хиляди тона чиста мед

© Цветелина Белутова " Аурубис България " ще разпредели цялата си облага от 202.4 млн. лева за 2018 година като дивиденти. Това прави по 9.73 лева на акция, като изплащането е почнало на 19 юни. Това излиза наяве от доклада на компанията и резултатите от извършеното предходната седмица общо заседание. Основен притежател на медодобивното сдружение с 99.86% от капитала е немската група Aurubis, а останалият капитал е поделен измежду голям брой дребни акционери.

Общото заседание е избрало и тримата членове на съвета на шефовете за още един тригодишен мандат. До средата на юни 2022 година компанията ще се ръководи от Тим Курт, който е и изпълнителен шеф, Томас Бюнгер и Ивайло Вътев.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Резултати

През 2018 година чистите доходи от продажби на медодобивното дружество понижават леко, само че облагата се свива съвсем на половина (виж таблицата). " Финансовите резултати на сдружението бяха повлияни от изменението на цената на рафинираната мед ", се показва в доклада. По данни на компанията през първата половина на годината цената се е движила на равнища към 7000 долара/тон, до момента в който през второто полугодие е спаднала до към 6000 долара/тон.

По-ниската облага на " Аурубис " не е изненада, защото спадът се виждаше още в доклада на немската група за финансовата година до края на септември 2018 година През последното тримесечие имаше и краткотрайно прекъсване на работа за непланов ремонт в завода в Пирдоп. От българското сдружение предвиждат устойчиво търсене на мед на интернационалния пазар през 2019 година

Производство

През предходната година предприятието е преработило 1.4 млн. тона концентрати - толкоз, колкото и през 2017 година Под една четвърт (24%) от общото количество суровина е обезпечено от българските мини, а останалото е импортирано. От две години компанията има склад за импорт на концентрат и терминал за експорт на сярна киселина на пристанище Бургас. Съоръженията бяха построени от " БМФ порт Бургас " против ангажимент на " Аурубис " да ги употребява минимум 20 години и да подсигурява несъмнено количество товари.

През 2018 година в завода са създадени близо 359 хиляди тона анодна мед, която предстои на спомагателна преправка и се изнася главно за заводите на групата в Белгия и Германия, както и малко над 224 хиляди тона катодна мед (с висока чистота), която се продава в Италия, Турция, Близкия и Далечния изток. Добитата сярна киселина като непряк артикул е 1.3 млн. тона.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР