Заводът в Перник прави широка гама продукти - специални стомани,

...
Заводът в Перник прави широка гама продукти - специални стомани,
Коментари Харесай

"Стомана индъстри" започва да съкращава работници

Заводът в Перник прави необятна гама артикули - специфични стомани, профили, ламарини, арматурно желязо и други

© Красимир Юскеселиев Единственият производител на течна стомана в България - " Стамана индъстри " - Перник, е първото огромно дружество в страната, което стартира съкращения на служащи след разпространяването на ковид в света. Компанията от месеци изпитва компликации поради свитото търсене в Европа и увеличаващите се цени на електрическата енергия и въглеродните излъчвания, а пандемията в този момент в допълнение усложнява обстановката. Затова компанията ще свие производството си и ще освободи част от работещите близо 1200 души. Информацията беше доказана за " Капитал " от сигурен източник, стартират с казуса. От " Стомана индъстри " отхвърлиха коментар.

Натрупване на проблеми

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Търсенето на стомана стартира да понижава още в края на 2018 година и се усети доста през предходната година. От една страна, автомобилната промишленост, която е огромен консуматор, се пренасочи към електрически коли, където се употребяват доста по-малко черни метали, а и като цяло производството на коли се намали. От друга страна, вносът от трети страни с по-ниски индустриални разноски и без разноски за въглеродни излъчвания значително измести европейското произвеждане, при така и така свито търсене.

" Намаленото търсене на стомана и свръхкапацитетът в международен проект за стоманодобивната промишленост, както и някои други развои на интернационалните пазари (търговски войни в разнообразни райони, вносни мита и др.) основават неподходяща бизнес среда, което води до доста понижени размери и напън върху цените на продуктите и огромни загуби ", се показва в формалното известие на " Стомана индъстри " до институциите, с което " Капитал " разполага. Допълнителен резултат са оказали и повишаването на електрическата енергия и високите цени на въглеродните излъчвания, които доста са нараснали разноските за производството и са намалили конкурентоспособността на продукцията.

Новата болест

На фона на мрачната пазарна наклонност пандемията от ковид и блокираните граници са довели и до нови проблеми за предприятието. " Това основава обилни усложнения в цялата верига за доставки (доставчици, клиенти и др.) и прибавя още един отрицателен фактор за оперативната и финансова резистентност на компанията ", написа още в известието. Отделно от това последните дни всички огромни автомобилни производители затвориха европейските си фабрики, което сигурно ще замрази поръчките към поддоставчиците.

В резултат на комбинацията от всички тези фактори компанията ще понижи производството, което е обвързвано и със стесняване на личния състав. По непотвърдена информация следва да бъдат съкратени към 300 души. По данни от АПИС към края на 2019 година обезпечените в " Стомана индъстри " са 1175 души.
КАПИ i СТОМАНА-ИНДЪСТРИ АД Собствен капитал 170,0 Печалба 15,6 Активи 655,0 Пасиви 485,0 Брой заети 1058 Приходи 961,8 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›
Компанията

Тежкото решение идва, откакто през 2018 година компанията регистрира мощни резултати с растеж на общите продажби от близо 30% и втора година на плюс след серия от загуби. Пазарът през предходната година обаче очевидно е заличил тази преднина. Резултатите за 2019 година още не са оповестени. Отчетът на притежателя обаче - гръцката Viohalco, демонстрира, че приходите на групата от стоманодобивния й бизнес, който включва общо шест завода, са намалели с 11% до 815.6 млн. евро през 2019 година

Заводът в Перник прави необятна гама артикули - специфични стомани, профили, ламарини, арматурно желязо и други Освен " Стомана индъстри " черни метали в страната се създават и от " Промет стийл " край Бургас (част от украинската група " Метинвест " ), който работи със заготовки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР