Заводът край Крумовград работи на пълни обороти от средата на

...
Заводът край Крумовград работи на пълни обороти от средата на
Коментари Харесай

DPM увеличи производството на злато с новия проект край Крумовград

Заводът край Крумовград работи на цялостни обороти от средата на септември

© Цветелина Белутова Канадската Dundee Precious Metals (DPM), която оперира златната мина край Челопеч, регистрира рекордно произвеждане на злато за деветте месеца, откакто стартира работа и новият й план край Крумовград " Ада тепе ". Общо за интервала са създадени 65.6 хиляди тр.у. злато под формата на концентрат, като над една трета от количеството е от " Ада тепе ". Самите продажби са по-малки, защото през третото тримесечие новата мина единствено е доставяла пробни партиди на разнообразни металургични предприятия и е финализирала договорите за продажби, излиза наяве от доклада на DPM. До края на годината обаче стартът на втория план ще се види и във финансовите резултати на сдружението.

" Макар че " Ада тепе " доближи работа на цялостен потенциал едвам в средата на септември, планът доста способства за рекордното произвеждане на злато. Важно е да се регистрира, че продажбите през третото тримесечие бяха наранени от увеличените ресурси на концентрат както в Челопеч поради графика на доставки, по този начин и на Ада тепе поради приключването на пробните доставки и договорите за продажба. Очакваме мощно четвърто тримесечие със доста по-високи продажби и понижаване на запасите ", показва президентът и основен изпълнителен шеф на DPM Рик Хаус в формалното известие. По думите му с прибавянето на втори добивен план в портфейла си канадската компания се трансформира в междинен производител и чака доста нарастване на производството на злато и паричните потоци отсега нататък.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Мината край Челопеч

" Дънди прешъс металс Челопеч " е произвела по-малко медно-златен концентрат за деветмесечието, което се дължи както на по-малките количества модифицирана руда, по този начин и на по-ниското наличие на метал в нея. По-слабо е производството и на пиритен концентрат, който съдържа злато, само че това е съгласно плануваното за интервала, се показва в доклада на DPM. В резултат на това компания е произвела и по-малко метали под формата на концентрат - спад от 16% за златото, 3% за медта и 26% за среброто. Продадените количества също спадат, което се дължи на графика на доставките, както и на по-малките наличия на метали. Приходите за деветте месеца се намаляват с 20%, спада и чистата облага (виж таблицата).

" Ада тепе "

Обогатителната фабрика на Ада тепе получи последното позволение за работа през август, а оптималната мощ на преправка беше реализирана в средата на септември, откакто компанията завърши построяването на спомагателни кафези в интегрираното хранилище за минни боклуци. Откакто работи новият комплекс край Крумовград, са създадени 30.7 хиляди тру. злато под формата на концентрат. Добрият резултат се дължи на това, че през третото тримесечие са преработвани насъбрани руди с по-високо наличие, до момента в който в интервала на пуска са преработвани руди с по-ниско наличие на злато, се показва в доклада. Платимото злато за интервала обаче е много по-малко от създаденото - общо 10.5 хиляди тру., защото са продавани пробни количества. Преди време от " Дънди прешъс металс Челопеч " прецизираха, че тестови концентрати се доставят на шест металургични завода в България и чужбина. Засега компанията не е оповестила къде ще продава продукцията си за преправка до метал. Останалите създадени, само че непродадени количества концентрат обаче ще намерят реализация през последното тримесечие. Това е и повода компанията да чака високи продажби до края на годината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР