Завод Полимери е бил обезкостен и нарязан за скрап. Обемът

...
Завод Полимери е бил обезкостен и нарязан за скрап. Обемът
Коментари Харесай

Златото на Баневи от заплати в Полимери

Завод " Полимери " е бил обезкостен и нарязан за скрап. Обемът на парите, които са отивали не в предприятието, а в офшорките на Николай и Евгения Баневи е поразителен. Така зам.-главният прокурор Иван Гешев разяснява през вчерашния ден източването на завода, поради което емблематичното семейство на прехода бе задържано в петък в Ница.

Министерство на вътрешните работи пусна през вчерашния ден фотоси от претърсването на имението им, което очевидците назовават " пантеон ", а Баневи - " корпоративна резиденция ". На диамантите на двамата би завидяло всяко международно ателие за бижута.

Златото и скъпоценностите са парите и хлябът на служащите, разяснява Гешев. Най-ценното за прокуратурата обаче са откритите истински документи за офшорките на фамилията. Те били в загадка стая, за отключването на която отряд " Кобра " се борил над 4 часа.

Завод „ Полимери " е бил „ обезкостен ". Така зам.-главният прокурор Иван Гешев разяснява през вчерашния ден източването на предприятието, поради което бе задържано емблематичното милионерско семейство на прехода Николай и Евгения Баневи.
Източването на „ Полимери " е предмет на досъдебното произвеждане против тях.

Предприятието е добито през първата вълна на приватизацията. Към оня миг страната не е обвързала това с следващ надзор. И подобен не е имало - нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се влага в тях, нито или дали ще се усилват работните места. Абсолютно нищо, изясни Гешев. " Някой ти подарява едно дружество. И за това няма никакъв надзор ", сподели той. И заключи: " Резултатът с „ Полимери " - стартира неговото източване по разнообразни способи и стигаме до искрено рязане на скрап на каквото е останало от завода. 1800 души на улицата единствено от това дружество. Имаме данни и за други – приказваме за десетки хиляди ориси ".

" Вие публицистите наричате това бандитска приватизация. Това дело ще онагледи точно тази така наречен бандитска приватизация, въпреки че не знам дали приватизация е точната дума ", разяснява още зам.-главният прокурор.
„ Общият размер на присвоеното от сем. Баневи имущество е над 1.5 млн. лв., а общият размер на вредата, нанесена на фиска е над 500 000 лв. ", заяви наблюдаващият прокурор Мария Дойчева. В хода на следствието - в имението на Баневи, са открити истинските документи на офшорни сдружения, благосъстоятелност на фамилията. Именно това бил един от методите за източване на " Полимери ". Парите, които трябвало да му бъдат превеждани, отивали непосредствено в офшорките. Другият вид бил пари на ръка.

Баневи са упрекнати още за заграбване и за данъчни измами. Делото обгръща интервала 2010-2018. Специализираната прокуратура е почнала работа по случая преди два месеца след сигнал от Групово дело „ Национална полиция ". След това са обновени и присъединени още 4 каузи, водени в разнообразни прокуратури в страната. До тогава въпросните каузи са били " против незнаен причинител ", обясниха от прокуратурата. Има данни, че с изключение на " Полимери " са източвани още 2 компании.
На въпроса по какъв начин през днешния ден в този момент се стига до това следствие, Иван Гешев изясни, че сега има чудесно взаимоотношение на прокуратурата и другите способени институции. " Специализирана прокуратура има пълномощия в цялата страна. До този миг сътрудниците са имали обособени части от пъзела, които в този момент можем да сглобим ", съобщи зам.-главният прокурор.
В петък белезници вместо диаманти украсиха ръцете Николай и Евгения Баневи. Те бяха закопчани по пижами от френските служители на реда в имение в Ница. Срещу тях са издадени европейска заповед за арест и европейска заповед за следствие, което значи, че френските правосъдни управляващи също ще могат да се включат в следствието.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР