Завладяващи български ритми, вихрени танци, пъстри фолклорни носии и повече

...
Завладяващи български ритми, вихрени танци, пъстри фолклорни носии и повече
Коментари Харесай

Нощ на ансамблите със специално издание на 11 март 2020 г.

Завладяващи български ритми, вихрени танци, пъстри фолклорни носии и повече от 150 професионални танцьори, музиканти и артисти на една сцена, ще разпалят страстите на ценителите на българския фолклор на 11 март 2020 година, научи ДУМА от Радост Пенева. Спектакълът " Нощ на ансамблите 4 " с трите най-големи професионални ансамбъла у нас - " Филип Кутев ", " Тракия " и " Пирин ", ще сервира неповторимо преживяване за всички присъстващи в зала 1 на НДК. С нова богата и разнообразна стратегия и след поредност изнесени спектакли през последните години (изигран e пред цялостни зали към този момент над 10 пъти в София, Пловдив и Варна), " Нощ на ансамблите 4 " ще бъде показан за първи път в София. Трите емблеми в музикалното и танцовото ни изкуство ще ни подарят още по-вълнуващо и зрелищно преживяване. Отново ще станем очевидци и ще се насладим на майсторството и професионализма на сформира, съхранили традициите на българския фолклор през годините. В една вечер ще се потопим в тяхната съкровищница за повече от два часа, с цел да се заредим с неповторими страсти и позитивна сила.

Билетите се продават на цени от 15 до 40 лева

Националният фолклорен отбор " Филип Кутев " е основан през 1951 година от популярния композитор Филип Кутев, чието име носи през днешния ден. Мисията на ансамбъла е да запази, възроди и преведе във времето голямото разнообразие на обичайния български фолклор, представяйки го посредством достоверни, обработени или съчинени въз основата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и традиции. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев и танците на Маргарита Дикова се основава цяла школа, залегнала в изкуството на фолклорните ансамбли освен в България, само че и по света. От основаването си до през днешния ден отбор " Филип Кутев " е изнесъл повече от 7000 концерта из цяла България, в Европа, Азия, Африка и Америка.

Фолклорният отбор " Тракия " в Пловдив е основан през 1974 година от именития проф. Кирил Дженев. Спектаклите му показват по несравним метод голямото фолклорно благосъстояние на България от всички етнографски области, с което покоряват сърцата на публиката към този момент повече от 40 години в над 50 страни. Съществен принос за този незагиващ заряд и младежко лъчение на ансамбъла постоянно са имали и изпълнителите, които са сегашни студенти или към този момент приключили експерти от Академията за музикално и танцово изкуство в града.

Ансамбъл " Пирин " е един от най-известните фолклорни ансамбли, посланици на българското национално изкуство по света. Създаден през 1954 година, от своето битие до през днешния ден е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона фенове и слушатели у нас и в над 60 страни. В своята креативна биография и репертоар отбор " Пирин " има над 400 заглавия на песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, Българска национална телевизия, Радио Благоевград и други.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР