Завладяващата симфония на Ференц Лист „Фауст” ще бъде изпълнена премиерно

...
Завладяващата симфония на Ференц Лист „Фауст” ще бъде изпълнена премиерно
Коментари Харесай

Изпълняват премиерно „Фауст” от Лист на два рояла в София

Завладяващата симфония на Ференц Лист „ Фауст” ще бъде изпълнена премиерно на два рояла в София.

Новата версия ще показват виртуозните пианисти Янко Маринов и Станислав Станчев, въодушевени в това си начинание от блестящото оркестрово осъществяване на симфонията осъществено от диригента Йордан Камджалов през 2017 година

Заключителният хор на симфонията върху философските стихове от края на нещастието „ Фауст “ от Гьоте ще бъде изпълнен от артисти от Националния филхармоничен хор „ Светослав Обретенов “ със солист Ивайло Донков (тенор).

Премиерата ще бъде на 9 март (понеделник) 2020 година от 19.00 ч. в Камерна зала " България ".

Пианистите, музикантите и публиката познават Лист като талантлив виртуоз, модернист и „ рицар “ на пианото, а по духовитите думи на негова аристократична обожателка – „ единственият пианист на света “.

Но вгледалите се задълбочено и всестранно в неговото творчество биват превзети от фигурата на мислителя-Лист, философа-Лист, музи стихотворец, героя, мистичност, духовния композитор, християнския овчар, възвишения създател на религиозна музика.

Осъзнал ролята на музиката в живота си, още деветгодишен Лист ще съобщи изрично „ Искам да стана пианист на Бога! “. Музиката, която той ни завещава е почтена за най-съкровената прослава на Демиурга. Не инцидентно гениалността на Лист ще бъде приета даже от честолюбивия Вагнер: „ Чувствам се нищожен като музикант, до момента в който Вие, господин Лист, както към този момент съм уверен, сте най-големият музикант на всички времена! “.

С колосален обсег Симфония „ Фауст “ превъплъщава концепциите от едноименната драма на Гьоте – устрема на Фауст към знание, неговата жаждата да научи тайните на вселената, свързването му със злите сили, грехопадението, търсенето на смисъл на живота, осъзнаване на преходността на земното битие, пътят към спасението, пречистването и извисяването посредством безконечната женственост. Това е творбата, над която Лист работи най-дълго – „ Фауст “ съдържа в себе си философските, религиозните и общочовешките тематики, които вълнуват и съпътстват композитора цялостен живот.

Първите скици за симфонията датират от към 1840 година Композиторът дълго се колебае дали да приключи това произведение.

Подобно на Бетовен и Шопенхауер, и той съзира дисхармонията във фигурата на Гьоте и разяснява язвително в писмо до собствен прочут: „ И най-лошият йезуит е по-скъп за мен от целия ти Гьоте. “ В писмо от 1869 година, когато към този момент е подстриган за духовник и е ръкоположен за абат-пастир, Лист прави красноречиво съпоставяне сред Фауст и Манфред (който също е един тип „ фаустов “ образ): „ В младостта си буйно се възхищавах от Манфред и го ценях доста повече от Фауст, който сред вас и мен, макар чудесното си олицетворение в поезията, ми се стори изрично капиталистически темперамент.”
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР