Завива ви се свят при рязко ставане от леглото или

...
Завива ви се свят при рязко ставане от леглото или
Коментари Харесай

Световъртеж при ставане - доколко е нормално?


Завива ви се свят при внезапно ставане от леглото или от стола? Ако ви минава за секунди, няма защо да се безпокоите.

Защо се получава световъртежът?

Сърцето съставлява един тип помпа и е обикновено при ненадейно ставане количеството кръв, което поспътва в сърцето да спадне. Това води към краткосрочно намаление на кръвното налягане. За да се задействат коригиращите механизми, се изисква известно време.

Освен внезапното изправяне причина за ортостатичната хипотония могат да спад на кръвната захар поради пропуснато хранене, дехидратиране, което има отношение към забавянето на кръвообращението, топлинен удар, недоспиване, консумация на алкохол, подготовка. Получава се и при бременност.

Ортостатичната хипотония се среща по-често при възрастните над 60 години, следи се при 5-10 % от тях. Това постанова по-високо внимание при тези хора поради риск от рухване и фрактури.

Ако световъртежът обаче не минава и се задълбочава при стоенето, се постанова консултация с доктор. Това демонстрира, че кръвното налягане е паднало и не настава възобновяване.

Свързани публикации.. Световъртеж и замаяност - на какво се дължат? 12 Болест на Мениер - причина за световъртеж 0 Доц. Петрова: Световъртеж и зашеметяване - признаци на отоневрологично заболяване (І част) 31

Тогава световъртежът може да се дължи на проблем с вътрешното ухо, вертиго, в резултат на отит, или контузия на главата.

Загубата на схващане даже и за секунди е сериозен признак, след който би трябвало да се предприеме обзор и медициниски проучвания. Проблемът може да се дължи на сърцето, нервната или ендокринната система.

Различни са случаите, когато се одобряват лекарства, които въздействат на кръвното налягане, в това число и като странични резултат. Това значи, че наложително хипертониците на терапия би трябвало да наблюдават за положението си и при световъртеж се извърнат към лекуващия кардиолог. Възможно е да се постанова промяна на лечебната доза. Никога не предприемайте смяна на лекуването си независимо, защото по този начин може да се компрометира здравето.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР