Зависимостта от руския газ е една от големите теми за

...
Зависимостта от руския газ е една от големите теми за
Коментари Харесай

Защо Германия не е единствената страна, която все още се нуждае от руски газ?

Зависимостта от съветския газ е една от огромните тематики за Европа през последните години на фона на обстоятелството, че доста страни от Стария континент разчитат точно на доставките на Москва.

Това е и едно от нещата, за които американският президент Доналд Тръмп упреква най-голямата европейска стопанска система. " Германия е заложник на Русия. Това е несвоевременно ", съобщи президентът по време на срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Разбира се, връзките в енергийната сфера на Москва и Берлин имат дълга история, като те не престават да са поддържани от двете страни, без значение от глобите на Брюксел против Русия, описват от CNN Money в своя обява.

Около една трета от природния газ за Германия идва от Русия

Европейският съюз (ЕС) внася 69% от синьото си гориво, демонстрират данни на Европейската комисия. Половината от него или 37 на 100 идва от Русия, към 33 на 100 - от Норвегия и 11 на 100 - от Алжир.

Германия внася жестоко 94% от потребления в страната природен газ. Според последните публични данни за доставките, които са от 2015 година, 35 на 100 от вноса идва от Русия, 34 на 100 - от Норвегия и 29 на 100 - от Холандия.

В същото време до момента в който Европейски Съюз упорства за понижаване на зависимостта от съветския газ след рецесията в Украйна, вносът на подобен в страните от съюза е достигнал рекордно високи равнища за последните две години.

Цената на синьото гориво като фактор

Един от главните фактори за вноса на съветско синьо гориво е неговата цена. То е по-евтино от това, което оферират различните снабдители в това число и при втечнения природен газ. Американските производители се пробват да внасят повече природен газ в Европа, само че те не могат да предложат конкурентни на съветските цени.

Така редица членки на Европейски Съюз, най-много намиращите се покрай Русия, към момента разчитат съвсем изцяло на Москва за доставките.

Русия също се нуждае от Европейски Съюз

Русия от своя страна също е подвластна от доставките си за Европейски Съюз, като тя се нуждае от приходите от тях още повече след намаляването на износа за Украйна.

Доказателство за взаимната взаимозависимост е и планът за " Северен поток 2 ". Противниците на плана за газопровод настояват, че той единствено ще задълбочи връзките сред Брюксел и Москва в това отношение. Германия и други европейски страни, от своя страна, показват, че " Северен поток 2 " ще подсигурява повече сигурност за енергийните доставки.

Все отново обаче Европейски Съюз прави стъпки към понижаване на обвързаността си с съветските доставки. В това отношение могат да се посочат вложенията в терминали за полутечен природен газ в Полша и Литва, които би трябвало да разрешат по-голямо присъединяване на други снабдители.

Въпреки това анализатори чакат Старият континент да продължи да разчита на Русия за доставките на синьо гориво още десетилетия наред. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР