Зависимостта между консумацията на риба и функционалността на мозъка е

...
Зависимостта между консумацията на риба и функционалността на мозъка е
Коментари Харесай

По-често риба за по-нисък риск от Паркинсон


Зависимостта сред потреблението на риба и функционалността на мозъка е известна от дълго време. Наскоро обаче учени от университет в Швеция дообогатиха визията ни за тази връзка. Те докават, че характерен протеин, откриван в някои типове риба, има изразен профилактичен резултат против развиване на заболяването на Паркинсон . Въпросният протеин е така наречен парвалбумин – дребен белтък, участващ в преноса на калций и междуклетъчната сигнализация. Хроничният недостиг на парвалбумин се асоциира с дегенеративни промени в мозъчните функционалности, водещи до когнитивни и други неврологични нарушавания, в това число до развиване на заболяването на Паркинсон.

Учените потвърждават, че парвалбуминът директно защищава от развиване на Паркинсон. Болестта се асоциира с струпване в мозъка на плаки от характерен белтък – така наречен алфа - синуклеин , прочут и като Паркинсонов протеин . Парвалбуминът може да свързва молекулита на алфа-синуклеина. Така попречва натрупването на Паркинсоновия протеин във тип на плака в мозъка, която да докара до невродегенеративни нарушавания. Като доста богат източник на парвалбумин, някои типове риба се явяват комфортно средство за предварителна защита на тези нарушавания и профилактика на Паркинсоновата болест.

Ползите от постоянната консумация на риба и рибни артикули се асоциират главно с високото наличие на ненаситени мастни киселини в тях – омега-3 и омега-6. Вече към тези потребни нутриенти се причислява и парвалбуминът.

Шаранът , сьомгата , треската и херингата се показват като най-богатите на парвалбумин типове риба. Учените обаче означават, че количествата от значимия протеин, натрупвани в рибите, варират през другите интервали на годината. Счита се, че са най-високи в края на лятото, когато се регистрира най-висока метаболитна интензивност и надлежно засилено произвеждане на парвалбумин у рибите.

Свързани публикации.. Недобре измитите плодове – причина за Паркинсон 0 Паркинсонова болест или паркинсонизъм 0 Морските блага – универсалният афродизиак 0

Други невродегенеративни болести като заболяването на Алцхаймер или Хънтингтън също се асоциират с струпване на протеинови плаки в мозъка. Посочените данни окуражават учените да изследват по-дълбоко опцията потреблението на риба и потребните протеини в нея да се окажат естествено превантивно средство и против развиването на тези подли болести. Рискът от тях се покачва с възрастта, а удължаването продължителността на живота на индивида естествено ще докара до зачестяване случаите на тези болести в бъдеще.

Разработването на ефикасни превантивни средства, толкоз налични като вярното хранене , дава вяра, че тези отрицателни упования няма да се оправдаят.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР