Завишени нива на серен диоксид във въздуха в Перник. За

...
Завишени нива на серен диоксид във въздуха в Перник. За
Коментари Харесай

ТЕЦ-Перник: Завишените нива на серен диоксид са основно от битовото отопление

Завишени равнища на серен диоксид във въздуха в Перник. За това оповестиха от Регионалната екоинспекция, предупреждавайки хората и децата да не излизат от домовете или работните си места. Стойностите на серния диоксид в града в 5 сутринта са били 999 микрограма на пространствен метър, при норма от 500. Причина за високите концентрации на серен диоксид са неподходящите метеорологични условия - безветрие и гъста мъгла, нарасналото ползване на твърдо гориво в битовия бранш и работа на Топлоелектрическа централа „ Република ", към " Топлофикация Перник " АД.

Превишенията са регистрирани тази заран сред 05:00 и 08:00 часа, като най-високата средночасова стойност е 999,13 мкг/м3 е записана в 07.00 ч. Веднага са осведомени популацията и виновните институции, като равнищата не престават да се наблюдават.
Аделина Стоянова, шеф Дирекция Контрол и превантивна активност Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник: Чувствителните групи от популацията са деца, възрастни хора, хора с астма, сърдечно съдови или хронични белодробни болести, поради което е добре хората да бъдат известени и да подхващат превантивни ограничения, слагане на шалове или маски за лицето, когато им се постанова да излизат на открито. Децата в учебна възраст са предизвестени да не излизат на открито. Към сегашния миг равнищата спадат, само че към момента сме над алармения предел за информиране на популацията. В последната стойност, която е записана на автоматизираната станция в 11.00 часа е 620,59 мкг/м3. Любомир Спасов - шеф на Топлофикация Перник: Не сме ние повода пикът да е толкоз. Прагът е надскочен съвсем два пъти. Проблемът идва главно от битовото отопление, което е на твърдо гориво в града. Нямаме огромни благоприятни условия да понижаваме мощностите, помолиха ни, ние направихме каквото може, само че и да спрем ТЕЦ-а, обстановката няма да се промени в града. Измерването не е при нас, измерването е в центъра на града, това е точка, която е на 6 км от нас. Това, което се вижда от мониторинговата система, която мери в действително време концентрацията на газове, ние сме под разрешената норма сега. Не споделям, че не емитираме, само че не сме ние повода да е цената пикова.
Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник е дала наставление на ТЕЦ-Перник за понижаване на мощностите, акато причина за високите равнища за серен диоксид се показва неподходящите условия - безветрие и гъста мъгла.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР