Завишен брой желаещи да получат дърва за огрев е причина

...
Завишен брой желаещи да получат дърва за огрев е причина
Коментари Харесай

Заради многото желаещи: Бави се снабдяването с дърва за огрев в Благоевградско

Завишен брой искащи да получат дърва за огрев е причина за закъснение на снабдяването в Благоевградско , от Югозападното държавно дружество (ЮЗДП) регистрират и дефицит на фрагменти.

На среща сред общинското управление на община Банско и шефовете на териториалните поделения на горските стопанства „ Места “ и „ Добринище “ и Национален парк „ Пирин “ е станало ясно, че последните месеци се доставят непрекъснато дърва за огрев, в това число и през почивните дни, оповестяват от общината.

Директорите на горските стопанства са показали, че повишеният брой искащи да получат дърва за огрев е причина за закъснение в снабдяването, а управлението на общината и горските стопанства молят жителите да не се презапасяват, с цел да има количества за всички.

Подобни проблеми има и в други обитаеми места , а измежду аргументите от ЮЗДП показаха презапасяването на част от семействата. Друго проблем обаче се явява дефицитът на фрагменти, изключително на квалифицирани, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на предприятието инж. Дамян Дамянов . По думите му все по-малко студенти, които приключват Лесотехническия университет, стартират работа в предприятието. 

За да подтикват младежите, от ЮЗДП за поредна година афишират процедури за стипендианти . В момента те са трима, което значи, че няма интерес, при изискване, че се дават към 400 лв. месечно, а за отличните студенти се поема и семестриалната такса, сподели инж. Дамянов. Ангажиментът на стипендиантите е след довеждане докрай да работят 5 години на територията на предприятието. 

Сред стипендиантите на ЮЗДП е 25-годишният Лаис Чолаков . Вече е квалифициран бакалавър, сега учи магистратура. За Българска телеграфна агенция описа, че се е възползвал от стипендиантската стратегия на ЮЗДП, спомагателен претекст за него е била опцията предприятието да поема семестриалната такса при отличен триумф.
 
Лаис Чолаков е експерт по лесовъдство . Има подписан контракт за работа в ЮЗДП в идващите пет години и работи това, което желае. Роден е във Велинград и е израснал в едно от родопските села към града. Именно любовта към природата го е предиздвикала да учи и след това да работи за запазване на горското ни благосъстояние. 

Той обаче е измежду дребното нови фрагменти . Все по-голям апетит се изпитва за работещи в дърводобива, залесяването и като цяло във всички горскостопански действия, уточни инж. Дамянов. Това е тежък труд навън , междинната заплата е над хиляда лв., очевидно би трябвало да се мисли за възстановяване на изискванията, които да притеглят служащи, сподели още шефът на ЮЗДП. 

Според инж. Дамянов другият проблем в бранша е остарялата нормативна база, което не разрешава прилагане на проведен, софтуерен и съвременен дърводобив с дърводобивни машини. По думите му бъдещето е в механизацията, с което ще се разреши служащите да се пренасочат към обекти с по-голям надолнище. Той уточни, че пререгулиране на системата ще даде опция да се отговори на високите публични и екологични условия. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР