Завещаната от предците ни свобода изисква днес не само преклонение

Завещаната от предците ни свобода изисква днес не само преклонение ...

Радев от Габрово: Завещаната свобода иска и дела!.


Завещаната от предците ни свобода изисква днес не само преклонение пред техния подвиг, но и дела. Историческият връх ни призовава да върнем достойнството на народа и държавата ни, заяви президентът Румен Радев в Габрово по време на тържественото отбелязване на 142 години от Шипченската епопея. Още по тематаРадев: Скандалите са в правителството, те са много!24 авг 2019 15:43213В изказването си държавният глава призова да се борим за духовност и единение срещу моралното падение, злоупотребата с държавността, срещу подмяната на истината и обезличаването на обществото ни.
 
"Казват, че това, което човек прави за себе си, умира заедно с него, но това, което прави за другите, живее вечно", заяви Румен Радев и подчерта, че в сърцата ни винаги ще бъде жива паметта за българските опълченци и руските воини, които преди 142 години на Шипка отстояха нашата свобода.
 
Държавният глава припомни думите на един от летописците на Освободителната Руско-турска война от 1877-1878г., че "на Шипка не се искаха сложни военни действия, а само едно - да загине всеки на поста си, да умре като герой. В тази смърт бе истинското величие на Шипка".

По думите му потомците трябва да знаят, че саможертвата е най-чутовният връх във висините на българския дух и да помнят, че свобода не се дава, а за нея се воюва, дори и с голи ръце. "Да знаят, че доблестта е по-силна от щика на поробителя, който се пречупва в гърдите на храбрите", каза още президентът.
 
Румен Радев определи присъствието на хилядите граждани на тържествената церемония като доказателство, че духът на опълченците все още е с нас и посочи, че вековният морален компас на българите е жив. "Към вас е моята дълбока признателност. Носейки в сърцата си най-светлите страници от българското минало, вие градите и достойния ни утрешен ден", обърна се държавният глава към гражданите и гостите на Габрово.

 
По публикацията работи: Красимир Ангелов

Източник: dnes.bg