Завещаната от предците ни свобода изисква днес не само преклонение

...
Завещаната от предците ни свобода изисква днес не само преклонение
Коментари Харесай

Радев: Завещаната от предците ни свобода изисква не само преклонение, но и дела

Завещаната от предците ни независимост изисква през днешния ден освен поклонение пред техния героизъм, само че и каузи. Историческият връх ни приканва да върнем достолепието на народа и страната ни.
Това съобщи президентът Румен Радев в Габрово по време на тържественото отбелязване на 142 години от Шипченската епопея. В изявлението си президентът прикани да се борим за нематериалност и единство против моралното проваляне, злоупотребата с държавността, против подмяната на истината и обезличаването на обществото ни, оповестиха от прессекретариата на президента.
„ Казват, че това, което човек прави за себе си, умира дружно с него, само че това, което прави за другите, живее постоянно “, съобщи Румен Радев и акцентира, че в сърцата ни постоянно ще бъде жива паметта за българските опълченци и съветските воини, които преди 142 години на Шипка отстояха нашата независимост.
Държавният глава напомни думите на един от летописците на Освободителната Руско-турска война от 1877-1878г., че „ на Шипка не се желаеха комплицирани военни дейности, а единствено едно - да загине всеки на поста си, да почине като воин. В тази гибел бе същинското великолепие на Шипка “.
По думите му потомците би трябвало да знаят, че саможертвата е най-чутовният връх във висините на българския дух и да помнят, че независимост не се дава, а за нея се води война, даже и с голи ръце. „ Да знаят, че доблестта е по-силна от щика на поробителя, който се пречупва в гърдите на храбрите “, сподели още президентът.
Румен Радев дефинира наличието на хилядите жители на тържествената гала като доказателство, че духът на опълченците към момента е с нас и уточни, че вековният честен компас на българите е жив. „ Към вас е моята дълбока благодарност. Носейки в сърцата си най-светлите страници от българското минало, вие градите и достойния ни утринен ден “, обърна се президентът към жителите и гостите на Габрово.
На площад „ Възраждане “ президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили следи парада на военните духови оркестри, след което одобри почетния строй на Националната гвардейска част в чест на 142-ата годишнина от Шипченската епопея. Празникът приключи с тържествена проверка-заря.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР