Заведенията ще останат затворени до 31 януари, а детските градини,

...
Заведенията ще останат затворени до 31 януари, а детските градини,
Коментари Харесай

Официално: Удължават част от противоепидемичните мерки до 31 януари

Заведенията ще останат затворени до 31 януари, а детските градини, яслите ще отворят на 4 януари, заяви министърът на опазването на здравето проф. доктор Костадин Ангелов на постоянния седмичен брифинг за разпространяването на ковид у нас, който се организира след заседание с премиера Бойко Борисов.

 „ Най-важните от ограниченията, които ще предложим дружно с сътрудниците до мен са: нощните заведения, игралните зали и казината ще продължат да бъдат затворени до 31 януари. Ресторантите и спортните зали също ще останат затворени до 31 януари. Детските градини, ялите и учениците от 1-ви до 4-ти клас ще отворят на 4 януари 2021 година Забраните за МОЛ-овете не престават да са затворени, като се изключи разположените в тях банки, аптеки и магазини, които са на телекомуникационни компании, където се заплащат сметките на жителите. Продължава възбраната за събития, конференции, конгреси, като тя ще важи до 31 януари. От 1 януари ще отворят театри, музеи, галерии и кина при претовареност 30 % от потенциала им “, заключи министърът, представен от Българска национална телевизия.

Проф. Ангелов означи, че за последната седмица са излекувани 18 907 пациенти с ковид, а от началото на пандемията броят им е 90 510.

„ Ако ме питате дали сме удовлетворени от тези данни, безапелационният ми отговор е изрично „ не “. Като министър на опазването на здравето не желая българските жители да бъдат излекувани, а да бъдат здрави и това е задачата на ограниченията, които ще предложим, дружно с сътрудниците до мен “, акцентира той.

14-дневната заболеваемост у нас е 438 на 100 000, като това ни подрежда на 14-о място в Европа и на трето място на Балканите.

По отношение на смъртността сме на второ място в Европейски Съюз, заключи данните основен държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев,.

Той съобщи, че до края на годината чакаме да има първи имунизации против COVID-19 в страната.

„ Подготовката за имунизация против COVID-19 е в цялостен ход във всички РЗИ. Продължава построяването и поддържането на хладилната верига за приемане на имунизацията. Тъй като срокът, в който Европейската организация за медикаменти ще даде своите рекомендации, беше преместен, чакаме на 23-ти Европейска комисия да утвърди разпространяването на имунизацията, тя да дойде в страните на по-късен стадий и се надяваме до края на годината да има първи имунизации в страната, както и в цяла Европа “, добави той.

 „ Трябва да сме бързи и гъвкави в ограниченията, в подпомагането на бизнеса и на хората, в обезпечаването на медикаментите, имунизациите, защото пандемията в целия свят се усложнява, а броят на умрелите за жалост продължава да е висок “, съобщи министър-председателят Борисов при започване на съвещанието преди брифинга, оповестиха от държавната пресслужба

 Премиерът означи, че макар че броят на заболелите у нас е много по-нисък, а броят на оздравелите надвишава инфектираните, страната ни е на 14-о място в Европа по заболеваемост. „ Винаги сме си поставяли животът и здравето на хората преди всичко, по тази причина продължаваме да действаме по тези ограничения “, разяснява борисов.

В рамките на работното заседание министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посочи, че при дребните възпитаници директното педагогическо взаимоотношение е най-важно и означи значимостта на връщането в класните стаи на децата от 1 до 4 клас. Вълчев уточни още, че с признати промени в Закона за учебното и предучилищното обучение се разрешава родителите, които се тормозят, да могат да задържат децата си на образование в електронна среда като за задачата подадат заявление.

 „ Лятото обсъждахме доста разновидности, само че този се оказа най-удачният. Благодарение на това, че имаме работещ парламент, осигурихме тази опция “, сподели още министър Вълчев.

Премиерът Борисов подчертава, че с измененията в противоепидемичните ограничения, които ще работят до 31 януари 2021 година, се регистрират причините на специалистите и се работи в интерес дребните възпитаници да получат съответно образование в изискванията на пандемията, разчитайки на педагогическия контрол и образованието с преподавател, който да ги направлява.

Премиерът Борисов сподели още, че пандемията от COVID-19 докара до нечувана финансова икономическа рецесия и води страните към фалит. Някои от тях към този момент са с минус 15% дефицити. „ Няма страна, която да има задоволителен буфер. На този стадий ние сме обезпечили над милиард и 100 милиона лв. в поддръжка за микро-, дребните и междинните предприятия “, добави министър-председателят Борисов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР