Заведенията на самообслужване също ще начисляват от 1 юли по-ниска

...
Заведенията на самообслужване също ще начисляват от 1 юли по-ниска
Коментари Харесай

Не всички заведения на самообслужване ще прилагат 9% ДДС

Заведенията на самообслужване също ще начисляват от 1 юли по-ниска ставка Данък добавена стойност - 9%, ако предоставят на клиентите достъп до инфраструктура, осигуряваща опция за консумация на закупената храна на място. Под инфрасруктура се схваща даването на маси и столове, съгласно броя на клиентите (а освен обикновено съоръжение, позволяващо на стеснен брой клиенти да употребяват храната на място), достъп до санитарни пространства, отопление или климатизиране на заведението, когато същото е закрито помещение, както и поддържане на хигиена в заведението.

Това гласят оповестените дълго чаканите указания на Национална агенция за приходите по какъв начин ще се ползва по-ниският налог за ресторантьорските и кетъринг услугите. Именно за тези услуги има доста незнайни, които се очакваше да бъдат разяснени с правилника за използване на закона за Данък добавена стойност, само че финансовото министерство, с цел да спести време, реши, че това може да стане единствено с инструкции.

Според определението за ресторантьорски и кетъринг услуги трябва наред с доставката на приготвена или неприготвена храна  да се включват и задоволително помощни услуги . Затова и доставките на храна за у дома се изключват от опцията да употребяват по-ниската ставка и остават с 20% Данък добавена стойност. Това важи и в случаите, когато клиентът на място в ресторанта изиска храната да бъде опакована или поставена в комфортни за преместване средства. Все отново в случаите, когато клиентът пожелае неконсумираната част от храната да бъде опакована, с цел да я изнесе от заведението, той ще заплати сметката с 9% Данък добавена стойност. 

С 20% Данък добавена стойност обаче остава продажбата на храна от вендинг машини, мини бар, от топлата витрина на магазини; от каравани, фоайета на кина, павилиони и будки, както и от гишета на заведения за хранене за консумация отвън ресторанта („ drive in “, „ walk through “), където процесът на поръчване е банален и отчасти автоматизиран, липсва профилирано обслужване от сервитьор, а  клиентът има лимитирана опция да персонализира поръчката.

С 20% Данък добавена стойност ще са и всички коктейли, в чийто състав има алкохолни питиета.

Продажбата на храна във трен или рейс, в това число с количка, също ще остане с 20% Данък добавена стойност, защото няма детайл на услуга, която е предопределена да улесни потреблението на храната. Храненето в ресторант-вагоните на влаковете обаче ще бъде с 9% данък. 

С понижената 9% ставка ще са и закуските, обедите и вечерите на шведска маса в заведения за хранене и хотели. Както и даването на храна и питиета при система за продажба „ food court “. Тя се ползва в комерсиалните центрове, където са обособени специфични зони за консумация, без значение че няма сервитьори, а клиентът даже може да получи подготвена храна в опаковка и принадлежности за еднократна приложимост.

Някои съпътстващи услуги, като паркинг, интернет, също ще може да употребяват понижената ставка от 9%, в случай че те са предоставени с обща цена с храненето и нямат независима полезност, а единствено способстват за повишение на качеството на главната услуга – ресторантьорската.

В други случаи, когато комерсиалният обект предлага и музикална стратегия, за данъкът за тази съпътстваща услуга ще е  20%, в случай че има особено оповестено посещение на изявен реализатор със възнаграждение от клиента на обща цена, която включва както храната, по този начин и осъществяването. Когато обаче обектът има всекидневно или в избрани дни жива музика от реализатори и няма завишение на посочените в менюто цени, по отношение на дните без жива музика, е налице доставка на ресторантьорска услуга, т.е. 9% облагане.

В последна сметка преценката на събитията за съществуване или неявяване на съпътстваща доставка ще се прави независимо за всеки съответен случай , се споделя в напътствията.

Доколко напътствията дадат отговор на всеки проблем по използването на диференцираните ставки Данък добавена стойност за ресторантьорските и кетъринг услугите, ще се види в практиката след 1 юли. Експерти разясняват, че критериите не са избрани ясно и изчерпателно и ще се наложи дописване на закона. 

" Намаляването на Данък добавена стойност до 9% за година и половина при ресторантьорството, книгоиздаването и бебешките храни и консумативи е допустимо да не бъде усетено от потребителите като по-ниски цени, като за сметка на това повече пари ще останат в джоба на търговците ", разяснява представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров пред бТВ. „ Данък добавена стойност се ползва от повече от 50 година в Европейски Съюз и на доста места, където е въведена такава диференцирана ставка, този мач най-общо казано е игран и в преобладаващата част от случаите крайният резултат, за жалост, не е понижаване на крайната потребителска цена, а оставане на избран буфер, марж за търговеца, което в характерния подтекст в България се смята за антикризисна мярка “, изясни той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР