Заведения, сред които ресторанти и дискотеки, създават непрекъснато нови фирми,

Заведения, сред които ресторанти и дискотеки, създават непрекъснато нови фирми, ...

Заведения регистрират нова фирма на всеки 4 дни, за да пестят ДДС.


Заведения, сред които ресторанти и дискотеки, създават непрекъснато нови фирми, за да не се налага да се регистрират по ДДС. Понякога ново дружество се разкрива на всеки четири дни, колкото отнема да се достигне оборот от 50 000 лв., какъвто е прагът за задължителна регистрация.

Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на финансите Росица Велкова при обсъждането на първо четене на пакета промени в данъчните закони за 2020 г.

Депутати от ГЕРБ разкриха, че през същата схема голяма българска верига от сладкарници с десетки обекти из цялата страна изобщо не е регистрирана и не начислява ДДС. Въпреки че НАП е съставяла през годините актове за нарушение на веригата и е изисквала регистрация по ДДС, разпорежданията са отменяни от съда, обясниха народните представители.

Затова управляващите смятат да подкрепят предложената от финансовото министерство мярка за затягане на режима за регистрация по ДДС с цел да се предотвратят опитите за избягване на облагане. В последните години данъчните са засекли стотици случаи на търговски обекти, особено по Черноморието, за които се регистрира нова фирма в момента, в който оборотът доближи прага от 50 000 лв.

Когато в един търговски обект еднородна дейност извършват една след друга свързани фирми или привидно различни, в облагаемия им оборот ще се включват и приходите на предишните работили там фирми за максимум 12 месеца, гласят промените в закона за ДДС. Финансовото ведомство е разяснило кога извършваната дейност се приема за "еднородна" и какво означава фразата "привидно несвързани лица".

Източник: mediapool.bg