Завършването на строежа на сръбския участък от газопровода Турски поток

...
Завършването на строежа на сръбския участък от газопровода Турски поток
Коментари Харесай

Турски поток в Сърбия се забавя до май 2021 г.

Завършването на градежа на сръбския сектор от газопровода " Турски поток " може да бъде отсрочено до пролетта на 2021 година, въпреки в началото се планираше да потече газ по тръбопровода в края на 2020 година Това заяви " Ес енд Пи Глобъл Платс " (S&P Global Platts), представена от съветската организация ТАСС в сряда.

Сръбският сектор е продължение на една от двете тръби на " Турски поток ", през която газ от Русия би трябвало да тече към Турция, а по-късно през България и Сърбия до Унгария. Дължината на трасето през Сърбия е 403 км, а плановият потенциал е 13.9 милиарда кубически метра газ годишно.

По-рано беше обявено, че построяването на сръбския сектор би трябвало да завърши до края на 2020 година Източници на " Ес енд Пи Глобъл Платс ", осведомени с напредъка на строителството, обаче настояват, че " работата не е по график ". Агенцията се базира и на неотдавнашно изказване на президента на сръбската газова асоциация Воислав Вулетич, че построяването на компресорна станция, свързваща сръбската и българската част, ще бъде приключено едвам до 1 май 2021 година

България също построява уголемение на сухопътната част на " Турски поток ". Според последните сделки на държавния газов оператор " Булгартрансгаз " и строителят на линейната част " Аркад " 474-километровото трасе от границата с Турция до тази със Сърбия би трябвало да е готово до 15 декември.

За да проработи обаче българският сектор в цялостния си потенциал, би трябвало да са подготвени и двете компресорни станции, които да поддържат нужното налягане по газопровода. Към момента е доставена единствено едната и се работи интензивно по станцията " Расово ". Преди дни шефът на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов сподели, че се чака на 27 ноември да дойде оборудването и за втората станция - " Нова Провадия ". Изпълнител на поръчката за компресорните станции е консорциумът ДЗЗД " Ферощал Балкангаз " с водещ участник " Главболгарстрой ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР