Завършването на процеса по ратифицирането на споразумението за излизане на

...
Завършването на процеса по ратифицирането на споразумението за излизане на
Коментари Харесай

Брюксел: Сделка за Брекзит не може да има до 31 октомври

Завършването на процеса по утвърждението на съглашението за излизане на Англия от структурите на Общността в период до 31 октомври няма да бъде допустимо, даже в случай че договорката бъде реализирана в границите на започващата в Брюксел двудневна среща на върха на Европейския съюз.

Това предизвести представител на Брюксел, представен от международните организации.

Междувременно Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия (DUP) съобщи, че не може да поддържа последно контрактуваната Брекзит договорка сред английския министър председател Борис Джонсън и Европейския съюз, като от партията показаха някои опасения.

"Тъй като нещата забуксуваха, ние не можем да подкрепим, това което се предлага по въпросите за митниците и единодушието, като липсва изясненост и по отношение на Данък добавена стойност (данък добавената стойност) ", се отбелязва в изказване на партията DUP.

От партията обаче прибавиха, че ще продължат диалозите с държавното управление на Обединеното кралство в опит да "се реализира рационална договорка, която работи за Северна Ирландия и пази икономическата и конституционна целокупност на Обединеното кралство ".

По-рано имаше известия по медиите, съгласно които Англия и Европейски Съюз са постигнали съглашение по всички точки като се изключи въпроса с Данък добавена стойност.

Предложената договорка включва ново решение на ирландския граничен въпрос, съгласно което Северна Ирландия ще "остане по закон " в границите на Обединеното кралство, само че ще продължава да следва разпоредбите на Европейски Съюз за търговия, даже откакто Англия напусне единния блок.

Решението на DUP обаче да не поддържа Брекзит договорката съставлява сериозен удар по Борис Джонсън единствено часове преди срещата на европейските водачи в Брюксел, защото без гласовете на подкрепящата ръководещите тори северноирландска партия е малко евентуално съглашението да бъде утвърдено от английския парламент.

Джонсън се пробва да подписа Брекзит договорка на започващата през днешния ден Среща на върха на Европейски Съюз, с цел да се подсигурява следен, а не безреден Брекзит на 31-ви октомври, въпреки че, в случай че не успее да получи утвърждение, той е длъжен от закон, признат неотдавна от английски парламент, да изиска ново отсрочване на крайната дата за активиране на член 50 от Европейския контракт.

Британските и европейските договарящи работиха няколко нощи преди срещата на върха в четвъртък, с цел да реализиран компромис по въпроса за ирландската граница, който е и най-трудната част на Брекзит договорката.

Брекзит договорката към момента може да бъде реализирана, макар че DUP съобщи, че не може да поддържа актуалните оферти на премиера Борис Джонсън и Европейския съюз, съобщи английския министър за жилищата, общностите и локалната власт - Робърт Дженрик.

"Вярвам, че това е допустимо, само че явно би трябвало да се свърши забележителна работа в идващите часове ", сподели той пред радио Би Би Си.

Той обаче акцентира, че Англия ще напусне Европейски Съюз на 31-ви октомври, в случай че не бъде постиганото съглашение с единния блок.

Според различен английски държавен източник договарянията сред Англия и Европейски Съюз не престават, като най-важният неуреден въпрос е обвързван с това, какъв налог добавена стойност (ДДС) ще се ползва в Северна Ирландия след Брекзит.

Германският канцлер Ангела Меркел пък съобщи преди европейската среща на върха, че "ние ще преговаряме за Брекзит до последната минута ".

"Има доста оживление по отношение на Брекзит. Не мога обаче да кажа по какъв начин ще приключи срещата на върха на Европейски Съюз ", уточни Меркел и добави, че към момента няма единодушие по всички митнически въпроси.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР