Завършваме обширната тема за криптовалутата на Facebook, с отговори на

...
Завършваме обширната тема за криптовалутата на Facebook, с отговори на
Коментари Харесай

Libra: всичко, което трябва да знаете за криптовалутата на Facebook

Завършваме обширната тематика за криптовалутата на Фейсбук, с отговори на въпросите – по какъв начин ще се контролира, по какъв начин хората без банкови сметки ще употребяват Libra, за какво бизнесът би употребявал новата криптовалута и допустимо ли е Фейсбук да се трансфорат в идващият финансов колос? Предишните две елементи по тематиката, можете да прочетете тук (част 1) и тук (част 2).

Как ще се контролира?
Това в действителност, е огромният въпрос. Фейсбук насочват контролът върху Libra към фондация с нестопанска цел е, най-малко частично, защото е пределно ясно, че това е добре обмислен ход, с цел да се дистанцира от ежедневното ръководство в светлината на все по-интензивния регулаторен надзор върху боравенето с данни и практики за дискретност. Банковият комитет на сената на Съединени американски щати (US Senate Banking Committee) към този момент изпрати отворено писмо за криптовалутата, а по последните клюки, европейските регулатори също преглеждат Libra. Всичко към Libra наподобява нагласено по подобен метод, че на доктрина би трябвало да избегне прането на пари и незаконните транзакции, които завладяха биткойн и сходните му, а регулационните органи по света ще наблюдават от близко новата криптовалута. Цукерберг твърди, че Calibra ще се контролира, също както другите снабдители на платени услуги.

Но по какъв начин ще се отнася всяка обособена страна към Libra е нещо, което няма по какъв начин да предвидим на този стадий. От една страна Фейсбук ще употребява световните валути, с цел да поддържа личната си криптовалута, само че от друга нарежда Libra за въвеждането на нов банков и паричен международен ред. SEC (комисията по скъпи бумаги и тържища на САЩ), CFTC (комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ) и регулационните организации в международен мащаб, евентуално ще имат доста да кажат за това, което Libra може и което не може до формалното пускане през 2020-та година.

 Libra: всичко, което би трябвало да знаете за криптовалутата на Фейсбук (част 3)

Как хората без банкови сметки ще изполват Libra?
Фейсбук не стопира да проповядва, че Libra e децентрализирано решение за парични преводи и трансгранични заплащания в разрастващите се страни, както и опция на услуги, като Western Union, които могат да включват редица такси. Работата е там обаче, че голям брой криптовалути към този момент тестват разнообразни способи правейки точно това... и то от години. Проблемите, които пораждат, са постоянно едни и същи и са логистични, а не толкоз механически: по какъв начин в действителност, давате цифрови пари на лица, които са отвън класическата банкова система?

Libra би трябвало или да дава на хората способи да обменят пари за криптовалута и назад, или би трябвало да са налични физически тоукъни, посредством които да се купуват артикули непосредствено употребявайки новата валута. Дори за потребителите на Messenger и WhatsApp по целия свят – които употребяват Calibra – условията на Фейсбук за съблюдаване на наредбите за битка с изпирането на пари и измамите, също могат да имат неподходящ резултат от основаването на сходно взаимоотношение сред консуматори, за които кеша стои преди всичко (но желаят да изпращат или получават пари от друга държава).

 Libra: всичко, което би трябвало да знаете за криптовалутата на Фейсбук (част 3)

Маркъс към този момент загатна за основаването на физически щандове, на които да се вършат цифрови портфейли, както и да се оферират предплатени карти заредени с Libra. Съществуват обилни логистични провокации пред всеки от тези евентуални подходи, a нито един от тях не е категорично упоменат в формалната документи. Решаването на казуса с цифровото банкиране и парите на милиарди небанкови консуматори е жизненоважно изпитание, което Фейсбук ще би трябвало да адресира рано или късно, с цел да се наложи световно с Libra и да даде съответна опция на класическите криптовалути.

 Libra: всичко, което би трябвало да знаете за криптовалутата на Фейсбук (част 3)

Защо бизнесът би употребявал Libra?
Преобладаващата поговорка на криптовалутите, само че и на всеки нов способ на заплащане, постоянно е била, че щом задоволително консуматори я възприемат, търговците ще последват образеца, с цел да бъдат в крайник с условията на пазара. Същото важи и за Libra, изключително като се има поради обстоятелството, че милиардите консуматори на Фейсбук във семейството на приложенията му ще имат неотложен достъп до него. Фейсбук и Libra Association желаят да подтикват търговците да усвоят Libra и да спомогнат за разширението на цялата екосистема.

Това несъмнено, ще е следващият огромен подтик на Фейсбук към електронната търговия като значим източник на доходи за компанията. Търговците и услугите, които към този момент оферират продуктите си чрез Фейсбук, могат да бъдат подтиквани да се записват повече хора, да оферират отстъпки и да започват разнородни стратегии за хонорари, основани на Libra. Търговците също ще получават % от всяка транзакция на Libra в допълнение към по-ниските такси спрямо транзакциите при кредитните и дебитните карти.

За компании, като Uber, Lyft и Spotify, които също са членове на Libra Association, ще има редица евентуални финансови изгоди от предложение на отстъпки, тласъци и начинания за заплащане на потребителите при заплащане с Libra, знаейки, че ще получат по-голям дял в резултат от множеството нови регистрирани консуматори. Тъй като Libra Association ще работи за вписване на от ден на ден членове, които да попълнят запаса, те също по този начин ще подтикват по-голяма пазарна интензивност, защото от ден на ден компании ще основават нови Libra възли и в следствие цялата екосистема ще нараства.

 Libra: всичко, което би трябвало да знаете за криптовалутата на Фейсбук (част 3)

Възможно ли е Фейсбук да се трансформира в идващият финансов колос?
Фейсбук все по-горещо желаят приложенията и технологиите им да са неизменима част от живота на потребителите. Това им предпочитание стартира с мотото " Connecting the world " и стана най-удобният метод за толкоз доста хора по света да поддържат връзка през Messenger, Instagram и WhatsApp. С Libra и Calibra, Фейсбук дават ясна индикация, че желаят да сторят същото с парите. На доктрина Libra има капацитета да се разрастне надалеч оттатък границите на Фейсбук, само че единствено времето ще покаже дали в действителност това ще се случи.

 Libra: всичко, което би трябвало да знаете за криптовалутата на Фейсбук (част 3)
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР