Завършилият 96-и шампионат на България предложи повече извънфутболни емоции, отколкото

...
Завършилият 96-и шампионат на България предложи повече извънфутболни емоции, отколкото
Коментари Харесай

Нищо ново за Лудогорец и ЦСКА, огромни проблеми за Левски

Завършилият 96-и шампионат на България предложи повече извънфутболни страсти, в сравнение с качествена игра и конспирация от спортно естество. Надпреварата се организира за четвърти следващ път по комплицираната скица с постоянен сезон, втора фаза и баражи. И за четвърти следващ път първото място е за хегемона Лудогорец и второто за ЦСКА.

Единствената разлика е, че третото място не е за Левски, а за Славия. " Белите " замениха " сините " в баража за Лига Европа, който завоюваха. Рокадата се случи в последния кръг, посредством най-много на големите проблеми в Левски.

Първенството беше помрачено от тримесечното прекъсване поради пандемията и даже можеше да не приключи. Последните срещи бяха играни без аудитория, колкото и малко да е тя по-родните терени, което направи картината още по-тъжна.
 Снимка 487292
Източник:

Лудогорец взе следващата си девета купа, която е от най-безпроблемните за отбора от Разград. Разликата от 16 точки беше понижена в последния кръг и демонстрира, че в случай че беше непокътнат форматът с още пет мача, първото място сигурно щеше да е още веднъж за " орлите ". Те си разрешиха да играят доста от срещите не на цялостни обороти. Интригата действително беше поддържана до края на октомври оттогава финансово постоянния Левски, както и от играещия чудесно Локомотив (Пловдив).

След това разликата стартира методично да се усилва, като Лудогорец правеше по някой непредвиден еднакъв, едвам отсрочва и на доктрина спечелването на купата. Играта на първенците, даже след привличането на чешкия експерт Павел Върба, не дава отговор на опциите на футболистите. Липсата на действителна конкуренция дава опция това да не е съдбовно.
 Снимка 486778
Източник:

ЦСКА за четвърта поредна година зае второто място. Това се случи без на процедура отборът да бъде действителен съперник за купата. " Армейците " стартираха с една точка в първите два мача вкъщи и това обуслови тяхното непрекъснато закъснение. Постепенно те започнаха да наваксват и в края на постоянния сезон настигнаха Локомотив (Пловдив) и Левски, с помощта на сривовете на тези два отбора, Локомотив (Пловдив) поради съсредоточаването в Купата и Левски поради финансовата рецесия, ЦСКА без да свети завоюва второто място. Липсата на неизменност във значимите срещи лиши " алените " от шансове да се опълчват на Лудогорец, както се случи преди година. Тимът от Борисовата градина играеше доста внимателно съвсем през цялата акция.
 Снимка 488726
Източник:

Славия е една от двете приятни изненади на сезона. " Белите " реализираха най-хубавото си класиране след шампионския сезон през 1996 година. Те демонстрираха, че тим формиран единствено от българи може да играе първокласен футбол и да побеждава всеки. След 17-ия кръг, приключил на 25 ноември 2019 година, те бяха на осмо място, изоставайки на 22 точки от водача Лудогорец и на 15 точки от Левски. След Нова година тяхната форма беше най-хубава и последователно, първо си осигуриха място в шестицата, а по-късно настигнаха тройката след Лудогорец и справедливо си извоюваха квота за Лига Европа.
 Снимка 487783
Източник:

Левски остана отвън подиума за първи път след 2015 година, когато финишира отвън първата шестица. Отборът стартира доста амбициозно и даже съумя да поведе в класирането след седмия кръг в края на август. В последващото постоянно дерби " сините " изпуснаха сигурна победа и оттова потеглиха надолу. Амбициите за купа дълго време бяха подклаждани от многочислените им почитатели, само че качеството на играта не отговаряше на скъпата за България селекция.

След финансовите проблеми поради загубата на покровител през зимата, сривът стана предвидим и явен. Пандемията и прекъсването на футбола тотално изместиха фокуса и реалокираха неизбежното във времето. Отборът спря да печели победи, като триумфът за Купата против Лудогорец единствено подхрани подправени илюзии. С оглед на развоя на нещата, още пет кръга щяха да изпратят Левски на шесто място.
 Снимка 486226
Източник:

Локомотив (Пловдив) финишира на пето място с идентичен актив с Левски от 53 точки, само че може би би трябвало да е най-доволният тим през миналата акция. " Смърфовете " играха стойностен футбол и приключиха постоянния сезон на второ място. След това Бруно Акрапович хвърли всички сили за Купата и реализира задачата си. Накрая се трансформира и в съдия за третото място побеждавайки Левски на " Герена ".

Тук би трябвало да се означи спорното решение на БФС да се зачитат единствено директните дуели от постоянния сезон при тъждество в точките. Това беше направено за да няма домакинско преимущество във втората фаза. Но и в двете равенства, които се получиха тимовете, които гостуваха в третите срещи завоюваха и трансформираха общия баланс. Царско село победи Етър във Велико Търново и трябваше да трепери на бараж, а пловдивчани се постановиха над " сините ", само че останаха пети. При равенството сред Ботев (Враца) и Дунав, врачани също взеха безапелационно третия мач като посетители, само че се наложи головата разлика от постоянния сезон да избавя Ботев и в последна сметка да изпрати Дунав във Втора лига. Дори наставникът на русенци Пламен Донев живееше с подправената заблуда, че нулевото тъждество на неговия отбор, трето за сезона, в групата за отбягване на бараж против Ботев (Враца) е задоволително за спасението. Разбира се, че никой преди 12 месеца не можеше да планува, какво ще се стовари на света през тази зима.
 Снимка 487306
Източник:

Берое се класира на шесто място и игра доста стойностен футбол след подновяването на акцията. Заралии помогнаха доста на Мартин Камбуров да се приближи до върха на Петър Жеков. Те влязоха в първата шестица, което на процедура ги лиши от опцията да се борят за място в Лига Европа, само че съумяха да объркат нечии сметки. Много загуби преди Нова година доведоха до голямо закъснение, което не можа да бъде обезщетено в края, както това стори Славия. Берое направи единствено едно тъждество на 30 ноември вкъщи против Левски.
 Снимка 487078
Източник:

Седмият в крайното класиране Ботев (Пловдив) направи доста неоснователен сезон. " Канарчетата " започнаха извънредно едва след ненадейната поява на сръбския експерт Желко Петрович. Разлика с играта по отношение на времето на Николай Киров беше потресаваща. Петрович, като не малко инцидентно попаднали непознати експерти у нас, се оправдаваше с всичко. Все отново незабавно след загубата на националите от Англия с 0:6 Желко беше уволнен. Тогава 16 октомври " канарчетата " бяха на 12-о място с 9 точки от 12 мача, колкото имаше и 13-ия Царско село.

Назначението на Ферарио Спасов даде отличен резултат и отборът последователно се стабилизира, натрупа точки и с малко шанс зае седмото място крайното класиране. Ботев игра и полуфинал за Купата против ЦСКА, само че не можа да обезпечи напълно пловдивски конфликт за трофея.
 Снимка 484442
Източник:

Варнеският Черно море направи прелестно усещане с играта си. Тимът се хвърляше като еднакъв с еднакъв срешу всеки и беше на косъм от попадане в първата шестица. " Моряците " бяха доста над отборите от втората осмица, само че пандемията ги лиши от огромна част от титулярите в плейофите и те, без значение от домакинското си преимущество изпуснаха баража. Крайното осмо място не дава отговор на качеството на играта на момчетата на Илиян Илиев.
 Снимка 482881
Източник:

Благодарение на по-добрите си индикатори по отношение на Етър, отборът на Арда (Кърджали) зае деветото място. Новакът, воден от Стамен Белчев не можеше да играе на личния си стадион и домакинстваше в Пловдив. Кърджалийците печелеха доста точки на открито и изглеждаха съществени кандидати за Топ 6. След Нова година и изключително след рестарта, те потеглиха доста надолу, само че насъбраният точков актив ги остави умерено в елита.

Етър приключи на десета позиция, само че съвсем до края изглеждаше като любимец за изпадане. Търновци играеха прелестен футбол, само че непрекъснато бяха в задната част на класирането. Те съумяха да влязат в плейофите за Лига Европа с помощта на регламента и на инат на огромните си финансови проблеми. Все отново е хубаво подобен обичаен футболен център да има тим измежду най-хубавите.
 Снимка 484562
Източник:

Ботев (Враца) имаше доста сложен сезон, само че съумя да покаже положителни игри в края и да се избави. Тони Здравков смени Сашо Ангелов и с доста тъга избави отбора от изпадане. В решителните срещи врачани играха доста устойчиво и след превъзходната победа като посетител на Царско село избягаха от баражите.
 Снимка 483229
Източник:

Дунав (Русе) влезе в Първа лига тъкмо когато беше въведен новия формат. Тимът даже стигна до Лига Европа, само че по-късно последваха сезони, съпроводени от финасова рецесия и борба за оцеляване. Третият път " стомната се счупи " и " драконите " отпаднаха. Въпреки големите проблеми русенци изиграха някои стойностни мачове и бяха на косъм от отбягване на баража. Накрая даже и Цветомир Младенов, който се справяше чудесно предходните два сезона в сходни обстановки, не съумя да вземе решаващия мач с Монтана. Дано тимът оцелее във Втора лига и успее да се върне скоро измежду най-хубавите.
 Снимка 488628
Източник:

Царско село се избави в последния миг. Отборът от полите на Витоша беше непрекъснато в края на класирането, само че постоянно можеше да сервира изненади от всякакво естество. Тимът позволи загуба от последния Витоша. Това е единствения цялостен триумф за бистричани в преди малко приключилата акция. " Царете " съумяха да победят гранда на ЦСКА на 29 февруари и в доста от мачовете играха стойностен футбол. Те стигнаха до бараж след равни точки с Етър и по-лоши индикатори в постоянния сезон в директните дуели с " болярите " (един гол на непознат терен по-малко от две равенства). Победата им във Велико Търново във втората фаза се оказа без значение. Все отново Любослав Пенев нямаше по какъв начин да допусне баражът против Септември да бъде загубен.
 Снимка 486417
Източник:

След три сезона огромни страдания Витоша (Бистрица) изпадна. Планинският тим записа единствено една победа през целия сезон. Регламентът беше изменен, тъй че последният да изпада непосредствено без право на бараж. Това се оказа съдбовно за бистричани и рано-рано беше ясно какво ще се случи. Витоша постоянно получаваше похвали за положителната си игра, само че една победа и три равенства от 29 мача са доказателството, къде е мястото на отбора.
 Снимка 287939
Изминалият сезон, за следващ път потвърди, съгласно мен, че комплицираната скица за осъществяване на шампионата е безмислена. Практиката в международен мащаб е потвърдила, че играят ли тимовете повече от два пъти един против различен, последните кръгове стават все по-малко забавни. Натрупването на директни дуели единствено усилва преднината на по-силните. Въвеждането на спомагателна Купа на лигата е вид за повече дербита, както и опция за разграване на повече титли. Баражът за Лига Европа е нонсенс. Защо седмият тим в крайното класиране ще има предимсво пред четвъртия, петия и шестия? А и насъбраната към този момент процедура потвърди, че след него нищо не се трансформира. Само в първия случай Верея съумя да стигне до дузпи на терена на третия Левски.
 БФС взе решение: Футболът в България стопира за един месец Обновена
БФС взе решение: Футболът в България стопира за един месец

Забраната влиза в действие още от през днешния ден

Спирането на футбола поради пандемията и опцията да бъдат гледани единствено мачове от шампионата на Беларус сподели, че равнището на нашия шампионат не е толкоз ниско. През сезона имаше мачове, които с качеството и интригата си, потвърдиха за какво футболът е подобен феномен в живота на хората.

Следващият 97-и футболен шампионат на България стартира напълно скоро. Дано и публиката бъде още веднъж позволена до стадионите.
 Снимка 484515
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР