Завършилите право в Софийския университет Св. Климент Охридски“ получиха своите

...
Завършилите право в Софийския университет Св. Климент Охридски“ получиха своите
Коментари Харесай

Млади юристи положиха първата си клетва на тържествена церемония в НС

Завършилите право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ получиха своите дипломи на тържествена гала в Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Над 300 абитуриенти извършиха пленарната зала с черно-лилавите си тоги и пред погледите на гордите си родители произнесоха първата си юридическа клетва.

„ Заклевам се да ползвам с достолепие знанията, получени от моите учители в правото и да съдействувам за поддържането на мира и справедливостта в обществото. Да помня постоянно, че главните повели на правото са: да се живее почтено, да не се вреди други му и да се отдава всеки му неговото. Да вардя уважението към правната специалност и да я упражнявам честно и почтено, воден от устрема да разграничавам положителното и злото, истината от неистината, справедливото от несправедливото и вярното от неправилното… “, гласят част от клетвените слова, които произнесоха младите адвокати.

За да поздрави тях и техните родители на церемонията участва ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, която подари на всички и копие от Търновската конституция във връзка 140-годишнина от приемането ѝ. „ Вие успяхте да избутате камъка на учението до върха и приключихте сполучливо едно мъчно следване. Честито дипломиране и честито нахлуване в действителния живот “, пожела тя на абитуриентите и добави: „ Професионалният ви път повече да ви радва, в сравнение с да ви разочарова “.

Пожелания към младите адвокати насочиха още ректорът СУ „ Св. Климент Охридски “ проф. Анастас Герджиков, деканът на Юридическия факултет на университета проф. Даниел Вълчев, както и техни преподаватели. На церемонията пък участваха ръководителят на Конституционния съд Борис Велчев, основният прокурор Сотир Цацаров и други представители на правосъдната власт.

„ Да си правист значително е въпрос на предопределение “, съобщи пред абитуриентите деканът на факултета проф. Даниел Вълчев, който ги прикани да почитат мира, да вземат решение по кротичък метод обществените спорове, да имат смелостта да вземат значими решения, само че и да носят отговорността от тях. „ Има нещо по-важно от това да бъдеш добър правист, а то е да бъдеш добър човек “, сподели още той в словото си. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР