Завърши успешното 61-во издание на прочутия и най-голям в света 

...
Завърши успешното 61-во издание на прочутия и най-голям в света 
Коментари Харесай

Графиня Марица“ в афиша на 61-я Seefestspiele Mörbisch

Завърши сполучливото 61-во издание на фамозния и максимален в света  фестивал на оперетното изкуство – Seefestspiele Mörbisch. Известно е, че спектаклите там се показват на голяма, впечатляваща със своите мащаби сцена, ситуирана на 3 500 м2 повърхност и издигната под намерено небе на самото езеро Neusiedlersee в региона Бургенланд. Фестивалът в Мьорбиш изготвя своята стратегия на правилото  staggione, а определеното заглавие за лятото на 2018 г.  бе шедъовърът  на Имре Кламан  “Графиня Марица “. В рамките на фестивалния интервал се играха 23 спектакъла, а броя на посетителите възлезе на 121 700 души, което  категорично  е позитивен баланс и с 10% повече спрямо 2017 година За първи път в историята на фестивала, в дните преди неговото публично разкриване бяха показани  и особено приспособени за деца представления на “Графиня Марица “, които привлякоха 2 000 възпитаници от цяла Австрия. Този културно-образователен план бе сполучливо сбъднат със съдействието на частни спонсори, както и учебния инспекторат на региона Бургенланд. Ръководството на фестивала от своя страна  акцентира значимостта на обстоятелството овреме да притегля, заинтригува и възпитава  своята нова, млада  публика, която ще чака след няколко години тук.

Постановъчният екип на “Графиня Марица “ за 2018 година включваше обичайно одобрени имена.  Режисъорът на спектакъла  Карл Абзенгер е роден в Грац, Австрия, само че сполучливата му кариера минава главно в Германия и Швейцария. Бил е постановчик на повече от 70 продукции, а “Графиня Марица “  е четвъртото заглавие, което реализира като режисъор  на оперетния фестивал  Seefestspiele Mörbisch. Своята идея за спектакъла той построява взаимно с  известния сценограф  Манфред  Ваба, като и двамата са уверени, че  “Графиня Марица “ е най-унгарската като сюжет и  музикално звучене  творба на Имре Калман. Те показват театралното деяние  изцяло в обичайно типичен жанр, предавайки атмосферата на унгарската пуста  и построявайки  върху сцената една голяма цигулка. Това  е умишлено издирван  символ, защото в никоя друга творба този инструмент  не е възпят по този въодушевяващ метод. Забележителната цигулка върху откритата сцена в езерото Neusiedlersee e  дълга 45 метра и висока 14 метра, а с помощта на особено построена механична структура се разпростира и преобразява в фон за всяко едно от дейностите.  Огнените ритми на чардаш мелодиите  в оперетата звучат под палката на известния диригент Гуидо Манкузи, а измежду солистите  се отличават имената на Вида Микневичиуте, Юлия Кочи,  Хорст Ламнек, Кристоф Филер,  Роман Пайер и др. 

Безспорно, 61-вото издание на фестивала Seefestspiele Mörbisch  тази година  е категоричен  сполучлив старт за новия интендант  Петер Еделман, който пое управлението през есента на 2017 година Той е доста прочут австрийски баритон с  впечатляваща интернационална кариера и повече от 80 роли  в репертоара си. Преди да поема поста интендант на фестивала  в Mörbisch, Петер Еделман е  триумфирал тук и като солист  с централни партии в оперетите “Веселата вдовица “, “Прилепът “ и “Царицата на чардаша “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР