Завърши строителството на морския участък на „Турски поток“, по който

...
Завърши строителството на морския участък на „Турски поток“, по който
Коментари Харесай

Турски поток - гигантският газов мост на дъното на морето

Завърши строителството на морския сектор на „ Турски поток “, по който годишно ще бъдат доставяни 31,5 милиарда куб. м природен газ в Турция . Газопроводът освен ще увеличи стратегическото ѝ значение, само че и ще стане знак на помиряването сред Анкара и Москва. Това написа Митхат Юрдакул в разбор за вестник Milliyet, представен от организация " Фокус ".
На тържествената гала в Истанбул участваха държавните глави на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Основите на плана бяха положени от същите тези двама водачи преди четири години. „ Турски поток “ е първото съглашение сред Москва и Анкара след рецесията със свалянето на съветския бомбардировач Су-24 край границата със Сирия. Затова е и знак на нормализацията на връзките сред двете страни .
Всичко стартира с анулацията на плана „ Южен поток “ по политически аргументи. Тогава стартираха руско-турските договаряния и през декември 2014 година проектите за построяването на новия газопровод бяха оповестени изненадващо след договаряния сред Путин и Ердоган.
Съединени американски щати и Европейският съюз се опълчиха на плана . Вашингтон го дефинира като „ изцяло политически “, а страните от Общността се дистанцираха от него. А Русия с поддръжката на Турция започва осъществяването му.
Докато двете страни се опитваха да преодолеят някои усложнения като въздействието на изборите в Турция върху плана и настояванията за отстъпки в цените на природния газ, в двустранните връзки настъпи рецесия. Инцидентът от 24 ноември 2015 година със свалянето на съветския бомбардировач докара до прекратяване на дейностите по „ Турски поток “, както прочее и на всички други взаимни планове. В този интервал започнаха разискванията за различни източници на природен газ, в частност Азербайджан.
Кризата обаче бе преодоляна бързо. И при първата аудиенция на Путин в Турция след нея съществена тематика на диалозите му с Ердоган стана възобновяването на плана за строителството на газопровода. Сближаването сред двете страни докара до ускоряването на дейностите по построяването на „ Турски поток “. Бързо бяха публикуван всички нужни позволения за градежа на газопровода на турска земя, след което стартира полагането на тръбите.
Към април тази година приключи строителството на сектора от първото отклонение, а към август бе издигнат 80% от газопровода. За няколко месеца морският сектор на „ Турски поток “ бе финализиран. И по този начин до церемонията в Истанбул, на която през днешния ден (19 ноември) участваха президентите на Русия и Турция, които дефинираха плана като значим фактор в общоевропейската енергийна сигурност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР