Завърши спасителното археологическо проучване в землището на сeло Мощанец по

...
Завърши спасителното археологическо проучване в землището на сeло Мощанец по
Коментари Харесай

Разкриха древно селище по трасето на магистрала Струма

Завърши избавителното археологическо изследване в землището на сeло Мощанец по трасето на лот 3.1 Благоевград - Крупник от Автомагистрала „ Струма ”, в сектора от км 362+100 до км 362+400, оповестиха от Агенция " Пътна инфраструктура ".

Обектът е наоколо до река Струма над местността Бистраците.

С приключването на изследването се дава опция за осъществяването на строителни работи в тази права от автомагистралата.

Археологическите разкопки са осъществени от август до ноември т. година Разкрити са остатъци от населено място и некропол от късноримската и ранножелязната столетия, които попадат в обсега на Автомагистрала „ Струма “. Проучени са 9 жилищни и икономически здания, както и 70 гроба.

Сградите са проведени в комплицирани, верижни комплекси и са били снабдени с канализационни и отводнителни уреди. Има непокътнати елементи от зидове с височина до 1,2 м, което свидетелства за величественост на проучените комплекси.

Сред откритите археологически находки са керамика, стъклени съдове и гривни, пръстени, фибули /вид катарами/, обеци, принадлежности, монети и други

Археологическите изследвания са осъществени от НАИМ при Българска академия на науките.

Участъкът сред Благоевград и Крупник от автомагистрала „ Струма “ (12,6 км) се построява със средства от Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020 година, която се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР