Завърши подготовката на проекта за внедряване на интегрирана информационна система

...
Завърши подготовката на проекта за внедряване на интегрирана информационна система
Коментари Харесай

Петър Киров: Взаимодействието между отделните институции при бедствия и аварии сега се осъществя чрез морално остарели технологии

 Завърши подготовката на плана за внедряване на интегрирана осведомителна система при бедствия и повреди в българския морски регион, заяви през днешния ден Петър Киров, основен секретар на ИА " Морска администрация " и началник на плана, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

" Резултатът от плана бе един повсеместен скрининг от съществуващите взаимоотношения, наличните сили и средства в България, на опциите на осведомителните и информационните системи, с които разполага страната, с цел да можем да реагираме при огромни интервенции за търсене и избавяне и при огромни бедствия в морските пространства, като разливи или пожар на борда на кораба. Скринингът, който направихме, разпознава избрани дефицити. Има нужда от усилване на интеграцията и взаимоотношението сред виновните органи в България. Предложихме построяването на интегрирана система за ръководство, която да е модулно базирана, гъвкава, основана на правилото на архитектура, насочена към услугите. Резултатът от нашите предпроектни проучвания е стъпка към построяването на тази система, която ще сплоти всички държавни органи, за намаляване на времето за реакция, за автоматизиране на процесите на обмисляне на интервенциите, т.е. все добавена стойност за морската сигурност. 

Бреговият център, който е построен все още, има други функционалности. Той е обвързван с наблюдаване на корабния трафик в акваторията на пристанището и методите към врата, в това число зимния и летния рейд. Операторите на този брегови център могат да следят интензивно корабите, с цел да се избегне конфликт. При случай той има лимитирани благоприятни условия, защото там не е разполагаем профилиран програмен продукт за обмисляне на интервенции по търсене и избавяне. За първи път в България с реализацията на идващия план, ще бъде построена цялостна система за модулиране на нефтени разливи, тъй че да могат да се ръководят интервенции за реакция при едромащабни нефтени разливи. Това са детайли на последващо потомство за реакции и ръководство, които ще бъдат внедрени в България. Те ще имат опция за консолидиране със системи на европейско равнище. Това е среда за продан на данни, която се построява от Европейската организация за морска сигурност. Изграждането на тази система ще бъде финансирано по Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура ". Предвижда се разкриване на процедура по Закон за обществените поръчки за избор на реализатор до края на 2020 година Самата система ще бъде основана в остарялата рейдова кула, основана на пристанище Варна-изток на Морска гара. Предстои повсеместен ремонт на остарялата рейдова кула. Водят се диалози с Министерство на превоза за обезпечаването на нужните средства през тази година, тъй че да се развиват редом двата процеса.

Към момента взаимоотношението сред обособените институции при бедствия и повреди се осъществя посредством морално остарели технологии - имейл и телефон. Това, което е належащо е целият този развой да бъде класифициран и подложен в нужната електронна платформа. В рамките на интегрираната система, която ще бъде построена се планува основаването на изнесени работни места в оперативните центрове на Военноморски сили, " Гранична полиция ", " Агенция по риболовство и аквакултури ", в Центровете да наблюдаване и ръководство на трафика. Предвижда се да има мобилни модули, които да бъдат конфигурирани на борда на хеликоптерите на Военноморски сили и на плавателните средства на гранична полиция.

На един идващ стадий Агенцията ще кандидатства по идната оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " за построяването на два целеви кораба за битка с разливи и присъединяване в интервенции по търсене и избавяне, които да бъдат основани по един във Варна и Бургас. Катерите, с които разполага Морска администрация са закупени през 2007 година Не не са за битка с разливи, а за интервенция по търсене и избавяне в близката крайбрежна зона. Предстои цялостна проверка на Националният проект за търсене и избавяне ", изясни през днешния ден Петър Киров.

Той посочи, че в случай че в този момент стане случай в морето, имаме опция да притеглим кораби от Черно море, които са на Европейската организация по морска сигурност, такива имало във Варна и в Констанца. 

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР